SAD
0

Obama poveo u tri ključne države - Ohiu, Floridi i Pennsylvaniji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dok je nedavno zaostajao ili bio izjednačen, demokratski kandidat za američkog predsjednika Barack Obama pet sedmica prije izbora vodi u tri ključne savezne države - Ohiu, Floridi i Pennsylvaniji, pokazali su rezultati ispitivanja objavljeni u srijedu.

Podrška za demokratskog kandidata povećala se na 50 posto ili više u Ohiu, Floridi i Pennsylvaniji, koje zajedno daju 68 elektora od 270 potrebnih za pobjedu, pokazalo je ispitivanja birača sveučilišta Quinnipiac.

Anketa je provedena tokom vikenda, nakon održavanja prve TV debate Obame i McCaina u petak, i potonuća na berzama u ponedjeljak kada je Kongres odbacio plan sanacije banaka, vrijedan 700 milijardi dolara.

Poboljšani položaj Obame, ispitivači pripisuju općem odobravanju javnosti njegova nastupa u TV debati, antipatijama prema potpredsjedničkoj kandidatkinji republikanaca Sari Palin i izraženom povjerenju u sposobnost Obame da rješava gospodarsku krizu.

Novo ispitivanje potvrđuje pad potpore za McCaina, zabilježeno i u nacionalnim anketama, te općenito sve teže predizborne okolnosti za republikance, čijoj se "laissez-faire" ekonomskoj politici ukidanja regulacije i nadzora tržišta, pripisuje odgovornost za sadašnji slom na Wall Streetu.

Financijska kriza na nepredviđeni način oblikuje predsjedničku utrku u SAD, a politički analitičari predviđaju da će sve do izbora 4. novembra središnje pitanje biti koji od kandidata može uspješnije voditi gospodarstvo SAD kroz sadašnje teškoće.

Rat u Iraku, nacionalna sigurnost i vanjska politika, McCainove (72) jake strane u usporedbi s 47-godišnjim Obamom, koji je samo dvije godine u Senatu i nacionalnoj politici, pale su u drugi plan.

Anketa sveučilišta Quinnipiac, pokazala je da Obama vodi pred McCainom u Floridi s 51 prema 43 posto glasova, u Ohiu s 50 prema 42 posto glasova i u Pennsylvaniji s 54 prema 39 posto glasova, prenijela je Hina.

Telefonska anketa Quinnipiaca ima marginu greške od +/- 2.8 posto do +/- 3.4 posto.

Od godine 1960. niti jedan predsjednik nije izabran bez da je pobijedio u dvije od te tri države.

Rezultati su posebno značajni jer je George W. Bush prvi mandat osigurao tijesnom pobjedom u Floridi 2000., a drugi tijesnom pobjedom u Ohiu 2004., koje daju 27 odnosno 20 elektorskih glasova.

U Pennsylvaniji, koja donosi 21 elektorski glas, godine 2004. pobijedio je demokrat John Kerry.

Glasovi birača na predsjedničkim izborima u SAD prebrojavaju se na razini saveznih država, a pobjednik dobija sve elektorske glasove određene države, koji odražavaju njezinu veličinu po broju stanovnika. Elektorskih glasova je ukupno 538, u rasponu od 55 koliko ima najmogoljudnija Kalifornija do tri, koliko imaju Wyoming, Montana, Južna i Sjeverna Dakota i neke druge rijetko naseljene ili male savezne države.