Koncert u njegovu čast
0

Obama poručuje "Sve je moguće"

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
Samo dva dana prije zvaničnog dolaska u Bijelu kuću Barack Obama pridružio se u nedjelju mnoštvu razdraganih Amerikanaca kako bi uživao u muzičkom spektaklu u njegovu čast, održanom na stepenicama Lincolnovog spomenika na Nacionalnom šetalištu u Washingtonu. "Sve je moguće u Americi", kazao je čovjek koji će se nakon što zvanično postane 44. predsjednik SAD-a morati suočiti s teškom ekonomskom krizom i dva rata.

"Uprkos opsežnosti zadatka koji nas čeka, stojim ovdje u nadi da će SAD izdržati i savladati sve prepreke, te da će se san naših osnivača održati i u naše vrijeme", kazao je novoizabrani američki predsjednik na samom kraju velikog koncerta na kojem su nastupili grupa "U2", Beyonce, legendarni Bruce Springsteen i mnoge druge svjetske muzičke zvijezde.

Kako piše AP, Obama i njegova porodica imali su počasno mjesto na događaju kojeg je direktno prenosila kablovska televizija HBO, a kojem je prisustvovalo nekoliko desetina hiljada ljudi.

Na najvećem javnom okupljanju u Washingtonu u historiji, inauguraciji prvog afroameričkog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država zakazanoj za utorak, očekuje se nekoliko miliona ljudi.