{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama poručio Putinu da je hladni rat historija

F
3.7.2009. u 10:21
0
1
Obama poručio Putinu da je hladni rat historija
0
Obama poručio Putinu da je hladni rat historija
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da ruski premijer Vladimir Putin i njegov nasljednik na mjestu predsjednika Dmitrij Medvedev mogu očekivati od njega, kada iduće sedmice prvi put posjeti Moskvu, da ih podsjeti kako je hladni rat završen.
Nekoliko dana uoči odlaska u Rusiju, Obama je izjavio u četvrtak da Putin "ima još uticaja" u svojoj zemlji kao njezin premijer.

"Mislim da je važno insistirati kod predsjednika Medvedeva da Putin uvidi da je hladnoratovski pristup američko-ruskim odnosima zastario. Putin je jednom nogom u starim metodima naših odnosa, a drugom u novim", izjavio je Obama u intervjuu za Associated Press

Uoči planiranog odlaska u nedjelju u Rusiju i na međunarodni samit u Italiji, kao i na prvu afričku turneju, Obama je pohvalio Moskvu zbog njene saradnje u međunarodnim naporima da se uvjere Sjeverna Koreja i Iran da odustanu od svojih programa nuklearnog razvoja.

Nakon što je Sjeverna Koreja izvela podzemnu nuklearnu probu u maju, Ujedinjene nacije odobrile su "najoštriji režim sankcija kakav smo dosad vidjeli prema Sjevernoj Koreji", kazao je.

On je izrazio optimizam da bi se mogao postići međunarodni sporazum o čak oštrijoj akciji ako Sjeverna Koreja ustraje u prkošenju zahtjevima da uništi svoje nuklearno oružje i prekine proizvodnju.

UN-ove sankcije, naprimjer, ne uključuju jednu stvar koju su SAD tražile: dopuštanje korištenja vojne sile kako bi se zaustavili brodovi koji prevoze zabranjeno oružje i izvršila njihova inspekcija.

"U međunarodnoj diplomatiji ljudi žele raditi u fazama. Kasnije će postojati mgućnost da imamo više prostora", kazao je.

Glavna tema razgovora Obame s predsjednikom Dmitrijem Medvedevim u Moskvi bit će napredak u razgovorima o novom sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja koji bi zamijenio postojeći koji ističe u decembru.

Pored susreta s Medvedevim, Obama će se također sastati s Putinom, bivšim predsjednikom koji je sada premijer, ali je i dalje ključna ličnost zemlje.

Kazao je kako Medvedev uviđa da Putina treba uvjeriti da SAD želi saradnju umjesto "sukobljavanja".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: