Predsjednikov 'oprost'
0

Obama pomilovao ćurku zvanu 'Hrabrost'

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U pratnji kćeri Sashe i Malije američki predsjednik Barack Obama u srijedu je na prigodnoj svečanosti pred Bijelim kućom dodijelio svoje prvo predsjedničko pomilovanje ćurkama prije blagdana Dana zahvalnosti - Thanksgivinga - na kojem su one obavezna pečenka u američkim domovima.

U tradiciji koje se Bijela kuća drži još od predsjednika Harryja Trumana udijelio je oprost ćurci nazvanoj Courage (Hrabrost), koja će ostatak života provesti u Disneylandu u Kaliforniji.

Obrativši se okupljenima na svečanosti, među kojima su bili i predstavnici Nacionalnog udruženja uzgajivača ćurki, Obama je rekao: "Courage je pomilovana, prije nego se predomislim", prenosi Hina.

Nakon primljena oprosta Courage će odletjeti u Kalforniju gdje će dobiti naslov velikog maršala Disneyjeve parade za Thanksgiving.

Uz nju je predsjednički oprost zaradila i ćurka Carolina, koja će služiti kao pričuva ako Courage ne bude mogla obnašati svoju dužnost.

Obama je kazao da su još dvije ćurke donirane dobrotvornom udruženju u Washingtonu.

  • Zato danas vjerujem da je pošteno reći kako smo spasili ili kreirali četiri ćurke, rekao je Obama našalivši se na račun kritika koje prima Bijela kuća zbog tvrdnje da je s paketom poticaja vrijednim 787 milijarda dolara "spasila ili kreirala 650.000 radnih mjesta", što je vrlo teško provjerljiva tvrdnja dok nezaposlenost u SAD-u i dalje raste.

Obama je uoči državnog blagdana Dana zahvalnosti odao počast američkim vojnicima diljem svijeta.