SAD
0

Obama pohvalio vojnike i civile u Fort Hoodu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama pohvalio je herojstvo vojnika i civila u odgovoru na smrtonosni napad u vojnoj bazi Fort Hood u Teksasu, kada je vojni liječnik otvorio vatru na vojnike.

Napad vojnog psihijatra majora Nidala Malika Hasana zaustavio je jedan lokalni policajac, pucavši u njega i ranivši ga, ali tek nakon što je Hasan usmrtio 12 vojnika i jednog civila.

U svom nedjeljnom radijskom obraćanju naciji, predsjednik Obama je rekao da je, iako je tokom ovog incidenta pokazana najtamnija strana ljudske prirode, svijet vidio i najsvjetliju stranu Amerike, javio je u subotu BBC.

Obama je rekao da je riječ o jednom od najtežih zločina počinjenih u nekoj američkoj vojnoj bazi, ali da "smo vidjeli vojnike i civile kako trče da pomognu palim i ranjenim drugovima... i kako se suprotstavljaju napadaču iako i sami ranjeni".

  • Ne možemo u potpunosti shvatiti šta čovjeka natjera da učini nešto ovako, rekao je Obama, osvrnuvši se, na odgovor na strahovanja od mogućeg anti-muslimanskih napada, na rasnu i kulturnu raznovrsnost američke vojske, u kojoj, kako je istakao, služe pripadnici svih rasa i vjera na svijetu.

Japan je saopćio da će predsjednik Obama pomjeriti posjetu Japanu za jedan dan, kako bi mogao da prisustvuje komemoraciji žrtvama napada.

Hasan, 39-godišnji musliman rođen u SAD-u, upucan je četiri puta i i dalje se nalazi u komi.

Oko 30 osoba je ranjeno u napadu i neke od njih su još uvijek u životnoj opasnosti.

Više stotina ljudi okupilo se u petak navečer na stadionu u Fort Hoodu, na noćnom bdijenju uz svijeće.