Svijet
0

Obama podržava mjere za obuzdavanje krize u Grčkoj

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Grčki premijer Georgios Papandreou izjavio je u utorak da je američki predsjednik Barack Obama izrazio podršku za mjere koje se poduzimaju za rješavanje fiskalne krize u Grčkoj.

Predsjednik Obama u utorak je održao zatvoreni sastanak s grčkim premijerom, ali se Papandreou na izlazu iz Bijele kuće ipak obratio novinarima.

On je kazao da je od Obame također dobio pozitivne reakcije na evropske inicijative za zaustavljanje tržišnih špekulacija, te da će to pitanje biti na dnevnom redu sljedećeg sastanka skupine G-20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta.

Papandreou je naglasio da od Obame nije tražio bilo kakvu finansijsku pomoć za Grčku, što je kazao i na ranijem sastanku s državnom tajnicom Hillary Clinton.

"Nismo zatražili finansijsku pomoć. Nismo tražili novac za sanaciju. Poduzimamo korake da vratimo naše gospodarstvo na pravi kolosijek", rekao je grčki premijer.

Predsjednik Evropske komisije Jose Barroso izjavio je u utorak da će 27 članica Unije razmotriti zabranu "čisto spekulativnih" kreditnih razmjena (swaps), finansijskog derivata s Wall Streeta, kojeg se uvelike okrivljuje za globalnu finansijsku krizu ali i za višegodišnje prikrivanje finansijskih dubioza vlade u Atini.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs rekao je kako Obamina administracija vjeruje da Evropska unija mora preuzeti vodeću ulogu u rješavanju grčke krize.