Svijet
4

Obama podržao zakon o istim zaradama za muškarce i žene

FENA
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Američki predsjednik Barack Obama podržava izglasavanje zakona kojim će poslodavci biti obavezani da ženama daju zaradu koju daju i muškarcima za istovjetne poslove, objavila je Bijela kuća.

Žene u SAD-u danas zarađuju prosječno 5.000 dolara manje od muškaraca na godišnjem nivou, i Obamina administracija se nada da će Kongres u utorak izglasati zakon kojim se poslodavac obavezuje da isto budu plaćeni žene i muškarce koji obavljaju podjednake poslove.

Kako je navedeno na internet stranici Bijele kuće, predsjednik SAD-a podržava izglasavanje Zakona o poštenoj plaći, koji predstavlja nastavak Zakona o jednakim plaćama iz 1963. godine, prema kome je poslodavcima bilo zabranjeno da vrše rodnu diskriminaciju prilikom isplata zarada, prenosi Tanjug.

Ovo je više od poštenja, žene prehranjuju mnogo porodica, i ako one budu zarađivale manje od muškaraca a obavljaju iste poslove, iste te porodice će imati manje novca za plaćanje zakupa stana, za brigu o djeci, za njihovo školovanje i svi će patiti, navode se Obamine riječi.

Prema sadašnjim podacima, žena stara 25 godina, bi na kraju svog radnog vijeka zaradila 431.000 dolara manje od muškarca koji radi isti posao kao i ona.