Svijet
0

Obama podržao reformu UN-a

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američki predsjednik Barack Obama izrazio je u telefonskom razgovoru s generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonom snažnu podršku reformi svjetske organizacije, saopćeno je iz UN-a.

Dva zvaničnika su "razgovarala o tekućim naporima na reformi UN-a i potrebama te organizacije za adekvatnom političkom podrškom i finansiranjem", navodi se u saopćenju UN-a i dodaje da je Ban "bio ohrabren uvjeravanjima američkog predsjednika o snažnoj podršci dok (svjetska) organizacija ostvaruje dalji napredak u tom pravcu".

Ban je istakao značaj partnerstva UN-a s Washingtonom i potrebu za bliskom saradnjom na pitanjima globalne ekonomske krize, klimatskih promjena, sigurnosti hrane i krize na Bliskom istoku i u Africi, navodi se u saopćenju UN-a.

Generalni sekretar UN-a se u srijedu vratio sa osmodnevne turneje po Bliskom istoku, posvećene konfliktu u pojasu Gaze, i ovo je bio njegov prvi razgovor s novim američkim predsjednikom poslije njegove inauguracije 20. januara, prenio je Reuters.

UN je povremeno imao otežane odnose s prethodnom administracijom predsjednika Georgea Busha, koji je kritizirao neke od aktivnosti svjetske organizacije, ali je Ban izrazio nadu da će se odnosi tokom Obaminog mandata popraviti.

U saopćenju UN-a također stoji da je Ban jučer imao "veoma srdačne razgovore" s novom državnom tajnicom Hillary Clinton, ali se ne navodi ko je razgovor inicirao.

Dvoje zvaničnika su razgovarali o sigurnosti hrane, sudanskoj oblasti Darfur, klimatskim promjenama i reformama UN-a.

"Državna tajnica je naglasila značaj zajedničkog rada sa UN-om na Bliskom istoku, u Afganistanu i Iraku", dodaje se u saopćenju svjetske organizacije.