SAD
0

Obama podržao rad obavještajne agencije

SRNA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Američki predsjednik Barack Obama pružio je punu podršku Centralnoj obaveštajnoj agenciji, nakon kontroverze koja je izbila nakon objelodanjivanje vladinih dokumenata o postupanju prema osumnjičenim za terorizam tokom prethodne administracije Georgea Busha.

Obama je, tokom prve posjete sjedištu CIA u Langleyu, nadomak Washingtona, pohvalio agenciju, ističući da razumije koliko je teško djelovati protiv beskrupuloznih neprijatelja.

On je, međutim, naglasio da je za bezbjednost SAD važno da CIA postupa u skladu sa najvišim moralnim standardima.

Obama je još jednom pružio uvjeravanja agentima CIA da neće biti krivično gonjeni zbog sada zabranjenih tehnika saslušavanja, koje kritičari izjednačavaju sa mučenjem.

Američki predsjednik je rekao da njegova administracija nije imala drugog izbora, osim da objavi dokumente o postupanju prema osumnjičenima za terorizam.

Prema ocjeni analitičara Obamine riječi, možda će pomoći kada je riječ o agentima CIA, ali je malo vjerovatno da će ućutkati kritičare odluke o objelodanjivanju vladinih dokumenata.

Kritičari iz političke desnice smatraju da će zbog Obaminog postupka zemlja biiti manje bezbjedna, dok oni iz ljevice od predsjednika zahtjevaju da podigne optužbe protiv ljudi koji su u ime SAD možda mučili zatvorenike.

Prema detaljima dokumenata Bushove administracije, postupak poznat kao "potapanje" preduzet je protiv osumnjičenog Kaleda Šeika Muhameda više od 180 puta tokom jednog mjeseca.

Na drugom osumnjičenom postupak je preduzet osamdesetak puta.

Bivši šef CIA Michael Hayden stao je, međutim, u odbranu ove tehnike, istakavši da je dala rezultate i da je učinila SAD bezbjednijima.