Hamas
0

"Obama počeo da usvaja pogrešnu politiku"

FENA
Hamas je u petak optužio novog američkog predsjednika Baracka Obamu kako je "počeo da usvaja pogrešnu politiku" o izrealsko-palestinskom pitanju, nakon što je pozvao islamistički pokret da prizna Izrael i opravda izraelsku ofanzivu u Gazi.

"On počinje da usvaja pogrešnu politiku, istu koja je bila glavni uzrok patnji palestinskog naroda i kolektivnog kažnjavanja koje joj je nametnuto", navodi se u saopćenju glasnogovornika Hamasa Fawzija Barhouma.

"Predsjednik Obama treba da usvoji pozitivne stavove podržavajući palestinsku stvar koja je pravedna, stavljajući tačku na cionističke zločine i priznajući pravo palestinskog naroda na odbranu", kazao je glasnogovornik Hamasa.

Barack Obama je u četvrtak u State Departmentu kazao kako Hamas treba da ispuni jasne uvjete, da prizna pravo Izraela na postojanje, odustane od nasilja i poštuje prethodne sporazume".

"Budimo jasni: Amerika je odlučna da brani sigurnost Izraela i mi uvijek podržavamo pravo Izraela da se brani od legitimnih prijetnji", kazao je Obama.

"Godinama je Hamas bacao hiljade raketa na nevine Izraelce, kazao je Obama. Ni jedna demokratija ne može dopustiti takvu opasnost za svoje stanovništvo, a to ne bi trebalo da dopuste ni Palestinci, jer njihovi interesi stradavaju od terorizma".