{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama pobrkao imena koncentracionih logora

S
28.5.2008. u 11:48
0
0
Obama pobrkao imena koncentracionih logora
0
Obama pobrkao imena koncentracionih logora
Foto: Reuters
Predstavnici kampanje američkog demokratskog predsjedničkog kandidata Barracka Obame izjavili su da je njihov kandidat greškom pomenuo ime drugog koncentracionog logora u Njemačkoj kada je pričao o zaslugama praujaka u oslobađanju logora u Drugom svjetskom ratu.
Demokratski predsjednički kandidat je dodao da je priča tačna, ali da se radi o Buchenwaldu, a ne o Auschwitzu.

“Porodica senatora Obame je ponosna na službu njegovog djeda i ujaka u Drugom svjetskom ratu, posebno na činjenicu da je njegov praujak učestvovao u oslobađanju konc logora Buchenwald”, izjavio je glasnogovornik kampanje Bill Burton.

Izvori tvrde da je brat njegove bake, Charlie Payne, pomagao oslobađanje Buchenwalda u aprilu 1945. godine kao član 89-te pješadijske divizije.
Obama je raspravljao o važnosti poboljšanja tretmana vojnika koji pate od posttraumatskog stresa i kako bi ilustrovao svoju tačku gledišta poslužio se primjerom vlastite obitelji.

U aprilu 1945. godine 89-ta divizija je oslobodila Ohrdruf, podkamp koncentracionog kampa Buchenwald. Ohrdruf je bio prvi nacistički logor koji su oslobodile američke trupe u Njemačkoj, prenosi američki portal Yahoo!.

“Sovjetske snage su oslobodile Auschwitz, a ukoliko Obamin ujak nije služio u Crvenoj armiji, ne postoji način da je njegova izjava istinita”, izjavio je Alex Conant, glasnogovornik Republikanskog nacionalnog komiteta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
SDA će za člana Predsjedništva BiH kandidirati?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: