{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama pobrkao imena koncentracionih logora

S
Sarajevo-x.com
28.5.2008. u 11:48
0
0
Obama pobrkao imena koncentracionih logora
0
Obama pobrkao imena koncentracionih logora
Foto: Reuters
Predstavnici kampanje američkog demokratskog predsjedničkog kandidata Barracka Obame izjavili su da je njihov kandidat greškom pomenuo ime drugog koncentracionog logora u Njemačkoj kada je pričao o zaslugama praujaka u oslobađanju logora u Drugom svjetskom ratu.
Demokratski predsjednički kandidat je dodao da je priča tačna, ali da se radi o Buchenwaldu, a ne o Auschwitzu.

“Porodica senatora Obame je ponosna na službu njegovog djeda i ujaka u Drugom svjetskom ratu, posebno na činjenicu da je njegov praujak učestvovao u oslobađanju konc logora Buchenwald”, izjavio je glasnogovornik kampanje Bill Burton.

Izvori tvrde da je brat njegove bake, Charlie Payne, pomagao oslobađanje Buchenwalda u aprilu 1945. godine kao član 89-te pješadijske divizije.
Obama je raspravljao o važnosti poboljšanja tretmana vojnika koji pate od posttraumatskog stresa i kako bi ilustrovao svoju tačku gledišta poslužio se primjerom vlastite obitelji.

U aprilu 1945. godine 89-ta divizija je oslobodila Ohrdruf, podkamp koncentracionog kampa Buchenwald. Ohrdruf je bio prvi nacistički logor koji su oslobodile američke trupe u Njemačkoj, prenosi američki portal Yahoo!.

“Sovjetske snage su oslobodile Auschwitz, a ukoliko Obamin ujak nije služio u Crvenoj armiji, ne postoji način da je njegova izjava istinita”, izjavio je Alex Conant, glasnogovornik Republikanskog nacionalnog komiteta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: