Svijet
0

Obama pobijedio u Mississippiju

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednički kandidat Barrack Obama je pobijedio rivalku Hillary Clinton na demokratskim predizborima u državi Mississippi, objavio je BBC.

Obama je pobijedio sa 60.7% delegatskih glasova, među afro-američkom populacijom, dok je Clintonova osvojiila 37,1% ukupnog broja glasova.

Rezultat nije konačan, ali Obamine šanse da bude izabran od strane delegata na augustovskoj konvenciji, gdje će se stranka odlučiti za kandidata Bijele kuće, su prilično velike.

Obama je na pitanje o pogoršanju odnosa između dva oponenta, Clintonove i njega, za CNN odgovorio da se u njegovoj kampanji vodilo računa kako se govori o Hillary Clinton.

“Bio sam veoma oprezan kad sam rekao da mislim da je senatorica Clinton jedna vrlo sposobna osoba i, u slučaju da osvoji nominaciju, očigledno bih je podržao”, izjavio je Obama.

Uz to je Barrack Obama dodao da nije siguran da je isti odgovor dolazio iz Clintonove kampanje. Potom je rekao da je prerano da se i za jednog od kandidata govori o potencijalnim potpredsjedničkim nominacijama i da bi Hillary Clinton bila na bilo čijoj listi poželjnih kandidata.

Obama je ranije odbio ponudu Clintonove da postane njen zamjenik.