SAD
0

Obama pismeno naveo ciljeve promjena

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prije nego što je izabran za novoga američkog predsjednika, Barack Obama je u pismu saveznim službenicima naveo koji su ciljevi promjena koje želi provesti u sedam vladinih agencija, piše u ponedjeljak Washington Post.

Pisma, sva napisana 20. oktobra, Obamina su nastojanja da "zadobije simpatije saveznih službenika uoči izbora" održanih 4. novembra, piše Post a prenosi Reuters.

Ona su otkrila da je predsjednički kandidat napisao pisma saveznoj administraciji kako bi se pozabavio nezadovoljstvom službenika zbog rezova u finansiranju i broju osoblja tokom godina Bushova mandata, piše dalje list.

Pisma otkrivaju Obaminu namjeru da smanji broj ugovora s privatnim firmama, ukloni cenzuru iz naučnih istraživanja i traži oštrija pravila na zaštiti saveznih službenika i okoliša.

Obama, demokratski senator iz Illinoisa, zalagao se za promjene tokom svoje kampanje za Bijelu kuću, koja je okončana pobjedom nad republikancem Johnom McCainom.

Obama će preuzeti dužnost kao prvi crni predsjednik SAD-a 20. januara, osnažen podrškom javnosti za novi smjer ali opterećen globalnom finansijskom krizom, oslabljenom ekonomijom i ratovima u Iraku i Afganistanu.

Prije izbora Obama je uputio pisma službenicima u ministarstvima rada, odbrane, stambenoga i urbanog razvoja (HUD), za pitanja veterana, administraciji za sigurnost u prometu, agenciji za zaštitu okoliša i administraciji za socijalnu sigurnost, piše Post.

John Gage, predsjednik Američke federacije vladinih službenika, koja broji 600.000 članova, zatražio je da Obama našpiše pisma koja su podijeljena putem sindikata.

"To da je on bio spreman staviti svoje ime na njih dobar je znak", izjavio je Gage za Post.

Novine pišu da se Obama u svojim pismima bavio dugotrajnim žalbama saveznih službenika - da je Bushova administracija lišila njihove agencije osoblja i novca do tačke kada više nisu mogli obavljati svoj posao.

Obama je također jasno poručio da bi HUD imao osnaženu ulogu u obnovi povjerenja javnosti u američko tržište nekretninama, u čemu globalna kreditna kriza ima svoje korijenje.

Obama je insistirao da "HUD mora biti dio rješenja" krize na tržištu nekretninama i sačuvati još oko 5,4 miliona porodica od gubljenja kuća u krizi.