Svijet
0

Obama otputovao u jednosedmičnu posjetu Evropi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama sa suprugom Michelle otputovao je u utorak ujutro iz baze Andrews, pokraj Washingtona, na svoju prvu prekomorsku turneju nakon što je stupio na dužnost, u sklopu koje će sudjelovati na susretima na vrhu skupine G-20 u Londonu, NATO-a u Strasbourgu i Kehlu i EU-SAD u Pragu, te će službeno posjetiti Tursku.

Američki predsjednik trebao bi stići u London oko 19.45 sati po lokalnom vremenu, gdje će u srijedu i četvrtak sudjelovati na sastanku čelnika 19 najvećih svjetskih gospodarstava i Evropske unije, koji čine skupinu G-20. Svjetski čelnici bi se na londonskom skupu trebali jednoglasno dogovoriti o planu oporavka svjetske ekonomije.

Dva glavna cilja susreta G-20 jesu uskladiti akciju diljem svijeta kako bi se pokrenuo ekonomski rast i dalekosežne regulatorne reforme koje će spriječiti da se ubuduće ne ponavljaju slične krize.

Obama će se u Londonu bilateralno sastati s britanskim premijerom Gordonom Brownom, a primit će ga i britanska kraljica Elizabeta.

U petak i subotu sudjelovat će na 60. obljetnici NATO-a, na susretu čiji su domaćini zajedno Francuska i Njemačka, i na kojemu će kao punopravne članice prvi put sudjelovati Hrvatska i Albanija, prenosi Hina. Francuska će se pak na tome susretu nakon 43 godine izbivanja vratiti u taj vojni savez.

Rat u Afganistanu i stanje u Pakistanu bit će glavne teme skupa, a Obama će nastojati pridobiti saveznike da prihvate novu američku strategiju u Afganistanu i obećaju slanje dodatnih postrojba, najavljeno je uoči susreta iz Bijele kuće.

Zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Dennis McDonough rekao je da Obamina administracija sa saveznicima radi kako bi "povećali sredstva za postrojbe, ali i za vojne instruktore, za jačanje civilnih kapaciteta te gospodarska ulaganja i pomoć Afganistanu".

Obama će se, također bilateralno, sastati s francuskom predsjednikom Nicholasom Sarkozyjem i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

U nedjelju, 5. aprila, Obama će u Pragu sudjelovati na samitu EU-SAD, te se sastati s najvišim dužnosnicima Češke Republike, koja predsjedava Unijom.

Zadnja dva dana turneje, koja se u Evropi i svijetu očekuje s velikim zanimanjem, Obama će boraviti u Ankari i Istanbulu, u službenoj posjeti Turskoj, važnoj američkoj saveznici među islamskim zemljama.

Za razliku od oduševljenja kojim je ljetos dočekan u Evropi kao američki predsjednički kandidat koji je utjelovljenje nade, promjene i potpuna suprotnost neomiljenom Georgeu W. Bushu, Obamu ovaj put dočekuju evropski čelnici koji su sumnjičavi prema ekonomskoj politici njegove vlade i neskloni slanju većeg broja vojnika i novca u Afganistan.