Demokrati dobili 55. senatora
0

Obama osvojio i Sjevernu Karolinu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama svojoj je premoćnoj izbornoj pobjedi u četvrtak dodao i Sjevernu Karolinu, gdje je prebrojavanje glasova bilo produženo, čime je potvrdio svoju političku snagu s kojom je izmijenio biračku mapu zemlje, pridobivši na demokratsku stranu devet saveznih država u kojima je 2004. pobijedio George W. Bush.

Nakon izbora u utorak, zbog velike izjednačenosti u broju glasova, pobjednik nije bio utvrđen u Sjevernoj Karolini, te u Misuriju.

Associated Press je u četvrtak proglasio Obamu pobjednikom u Sjevernoj Karolini nakon što je utvrđeno da preostali broj glasačkih listića - 13.693 nije dovoljan republikancu Johnu McCainu da dostigne prednost Obame.

Oba kandidata u Sjevernoj Karolini imaju po 50 posto glasova, a prema posljednjim podacima, za Obamu je glasalo 2.123.334 birača, dok je McCainu svoj glas dalo 2.109.281 birača.

S 15 elektorskih glasova Sjeverne Karoline, Obama je došao do ukupno 364 elektorska glasa, gotovo 100 više od 270 potrebnih za pobjedu, prema McCainovih 162.

Misuri je ostao jedina država u kojoj se još ne može proglasiti pobjednik, a tamo vodi McCain s manje od šest hiljada glasova. McCain je dobio 1.442.613 glasova a Obama 1.436.745 glasova.

Obama je prvi demokratski predsjednički kandidat koji je osvojio Sjevernu Karolinu od Jimmyja Cartera 1976.

Od država u kojima je Bush pobijedio 2004., Obama je osvojio Virdžiniju, Floridu, Sjevernu Karolinu, Ohajo, Indijanu, Ajovu, Kolorado, Nevadu i Novi Meksiko.

Demokrati su u četvrtak proširili i svoju većinu u Senatu, nakon što je dovršeno prebrojavanja glasova u Oregonu, gdje je demokratski izazivač Jeff Merkley porazio republikanskog senatora Gordona Smitha.

S tom su pobjedom demokrati došli do 55 mjesta u novom sazivu Senata, uz još tri utrke u kojim nije utvrđen pobjednik na Aljasci i u Minesoti i Džordžiji, a gdje su republikanci u vodstvu. Republikanci za sada imaju 40 mjesta u Senatu, a dva su senatora nezavisna.

U analizama izbora se ocjenjuje da demokrati neće ostvariti cilj osvajanja 60 mjesta u Senatu, što bi im jamčilo punu kontrolu nad donošenjem zakona.

U Predstavničkom domu Kongresa demokrati su svoju većinu povećali na 255 od 435 mjesta, dobivši 19 novih kongresnika. Još uvijek se utvrđuje pobjednik u desetak utrka za taj dom.

Nakon teškog izbornog poraza koji američki mediji nazivaju "Republikanski kolaps 2008.", već su dva republikanska čelnika u Predstavničkom domu najavila povlačenje s dužnosti u stranačkom klubu kongresnika.

Kongresnik Roy Blunt, zadužen za stranačku stegu kod glasanja i Adam Putnam, predsjednik Republikanske konferencije, prenosi Hina, najavili su da će neće kandidirati za te dužnosti u novom sazivu, koji počinje s radom u januaru 2009.