SAD
0

Obama optužio republikance za podrivanje dužnosti

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama optužio je neke republikance da se protive njegovom prijedlogu reforme zdravstvenog sistema jedino u namjeri da podriju njegovu predsjedničku dužnost, kazao je on u intervjuu u nedjelju na televizijskom kanalu CBS.

Obama je kazao da, bez obzira na njihove napore, on ima dovoljno podrške da provede široku reformu sistema, koja gubi velike novca a ostavlja desetke miliona Amerikanaca bez zdravstvene zaštite, prenosi u ponedjeljak AFP.

  • Mislim da sada, u političkoj situaciji u kojoj se nalazimo, gdje neki među republikancima misle da najbolja stvar koju treba uraditi jeste jednostavno minirati reformu, i to je dobra politika, kazao je predsjednik tokom intervjua.

Obama mislim da ima dovoljno podrške da provede "ne samo neki zakon o zdravstvu već dobar zakon o zdravstvu koji će pomoći američkom narodu da smanji troškove, što će dugoročno omogućiti da se kontrolira deficit budžeta".

Republikanci smatraju da se protive reformama predsjednika Obame zbog njihovih velikih troškova, procijenjenih na 900 milijardi dolara, te optužuju demokrate da žele da vlada ima kontrolu nad zdravstvom.

Obama smatra da se radi o podrivanju njegove predsjedničke dužnosti, nastojeći da reforme propadnu, kao što su uradili posljednji put kada je mladi demokrata došao u Bijelu kuću sa sličnim idejama, aludirajući na Billa Clintona.