Svijet
0

Obama okončao historijsku posjetu Mijanmaru

FENA
Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak popodne okončao je svoju historijsku šestosatnu posjetu Mijanmaru u okviru svoje četverodnevne turneje po zemljama jugoistočne Azije Tajlandu, Mijanmaru i Kambodži.

Tokom boravka u Yangonu, Obama se sastao sa svojim mijanmarskim kolegom Thein Seinom u zgradi parlamenta, prenosi Xinhua.

Dvojica čelnika raspravljala su o međusobnim odnosima dvije zemlje i o demokratskim reformama u Mijanmaru.

Obama se također sastao sa Shwe Mannom, predsjedavajućim Zastupničkog doma, i Aung San Suu Kyi, čelnicom opozicione Nacionalne lige za demokratiju (NLD) i poslanicom u parlamentu.

Obama je izjavio novinarima da njegova posjeta obilježava novi korak u poboljšanju odnosa SAD-a i Mijanmara nakon posjete države tajnice Hillary Clinton Mijanmaru u prošloj godini.

Obama je također održao govor na univerzitetu u Yangonu.

Obama, koji je doputovao u Yangon u ponedjeljak ujutro, postao je prvi aktuelni američki predsjednik koji je posjetio tu zemlju jugoistočne Azije u historiji američko - mijanmarskih odnosa.

Obamina posjeta također je došla u vrijeme poboljšanja odnosa između dvije zemlje nakon što su SAD ublažile sankcije Mijanmaru u reakciji na demokratske reforme koje je pokrenula vlada presjednika Thein Seina otkako je preuzela vlast 30. marta 2011. godine.

Nakon posjete Mijanmaru, Obama će u utorak otputovati na 21. samit zemalja istočne Azije koji se održava u kambodžanskoj prijestonici Phnom Penhu.