SAD
0

Obama ograničio plate direktora banaka

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka vlada je objavila nova pravila kojima se godišnje plaće direktora banaka koje su primile državnu pomoć ograničavaju na pola miliona dolara.

Takva odluka donesena je nakon što se saznalo da su direktori tvrtki na Wall Streetu prošle godine isplatili 18 milijardi dolara u bonusima, bez obzira na lošu situaciju u finansijskom sektoru te na činjenicu da su te iste firme primile novce iz državnog budžeta na ime sanacije.

Isplatu milionskih bonusa direktorima na Wall Streetu predsjednik Barack Obama nazvao je "neodgovornim" i "sramotnim".

Predsjednik Obama je izjavio da direktori kompanija koje primaju "izuzetnu" finansijsku pomoć američke vlade ne bi smjeli zarađivati više od pola miliona dolara godišnje.

"Da bismo obnovili naš novčarski sistem, moramo obnoviti povjerenje. A kako bismo obnovili povjerenje, moramo spriječiti da se novcem poreskih obveznika dotiraju neumjerene naknade na Wall Streetu", rekao je Obama u Bijeloj kući, predstavljajući nova pravila za tvrtke koje traže izvanrednu pomoć ministarstva finansija.

Do ove predsjednikove odredbe dolazi nakon što su se pojavili izvještaji da su tvrtke s Wall Streeta prošle godine isplatile 18 milijardi dolara u bonusima, dok je američko gospodarstvo zapalo u recesiju, a velike finansijske kompanije zatražile vladinu pomoć.

Barack Obama je rekao kako je 500 hiljada dolara tek "djelić" onog što su neki direktori primili. Dodao je da velike plaće direktorima tvrtki koje trebaju pomoć vlade ljuti poreske obveznike jer se tako "nagrađuje neuspjeh".

Ova ograničenja ostat će na snazi sve dok kompanije koje primaju vladinu pomoć ne vrate dug poreskim obveznicima.

Nakon takve kritike, banka Wells Fargo otkazala je poslovnu konferencije u Las Vegasu koja je uključivala 12 noćenja u dva najskuplja hotela u središtu grada. Konferencija je uključivala zabavne sadržaje i skupe poklone kao nagradu najboljim djelatnicima.

Wells Fargo uzeo je 25 milijardi dolara državne pomoći u 2008. godini, a proteklo tromjesečje zaključio je s gubitkom od dvije milijarde i 300 miliona dolara. Žestoke kritike navele su Wells Fargo da otkaže ovaj i sve slične skupove za ovu godinu.

Ovo je posljednji u nizu sličnih događaja koji ukazuju na nesenzibilnost korporacija na osjetljivost ekonomskog trenutka.

Osiguravajuća kuća AIG nedavno je utrošila 440 hiljada dolara u mondenom odmaralištu svega par dana nakon što je od države uzela 85 milijardi dolara pomoći.

U decembru u Kongresu su kritizirani direktori američkih autokompanija koji su pomoć vlade došli tražiti putovanjem u privatnim avionima, a samo prošle sedmice finansijska kuća Morgan Stanley, koja je uzela od države 25 milijardi dolara pomoći, otkazala je poslovne konferencije u Monte Carlu i na Bahamima.

Obama je također pozvao Kongres da dovrši zakon o gospodarskim poticajima, rekavši kako će odgađanje "pretvoriti krizu u katastrofu i uzrokovati dugotrajniju recesiju".

Reagiravši na ogorčenost javnosti zbog 18,4 milijarde dolara bonusa isplaćenih bankarima koji su primili vladinu pomoć, te poteze poput narudžbe poslovnog aviona banke Citigroup i organiziranja odmora za vodeće menadžere banke Wells Fargo u kasinima u Las Vegasu, administracija je propisala uvjete da troškovi budu transparentni i da se ograniče isplate otpremnina članovima uprava.

Dok im plaće budu ograničene, vodeći menadžeri moći će primati naknade u ograničenim dionicama, koje će moći prodati tek kad državi vrate posuđen novac s kamatama, ali i to uz odobrenje dioničara.

Tvrtke će također morati donijeti odredbu po kojoj je moguće tražiti povrat bonusa ili poticaja od 25 vodećih menadžera, ako se utvrdi da su sudjelovali u nekoj prijevari.

Ogorčenost američke javnosti raste od oktobra kad je Kongres odobrio plan oporavka novčarskog sistema od 700 milijardi dolara, poznat kao program TARP.

Zastupnici su prigovarali da je prva polovica te svote utrošena uz vrlo ograničen uvid javnosti i uz dvojbene učinke u rješavanju finansijske i kreditne krize.

Izvještaj revizije države New York da je za prošlu godinu na Wall Streetu isplaćeno 18,4 milijarde dolara bonusa menadžerima i drugim zaposlenicima, dok SAD tone sve dublje u recesiju, posve je razbjesnilo Amerikance.

Demokratska senatorica Claire McCaskill, koja je prošle sedmice bankare koji su za izazivanje krize nagrađeni bonusima nazvala "idiotima", predložila je da se godišnja primanja na Wall Streetu ograniče na 400.000 dolara, što je plaća predsjednika SAD-a.

Mccaskill je u srijedu ocijenila kako je Obamin plan u skladu s nastojanjima da se promijeni "arogantna, pohlepna kultura koja je prva i stvorila tu zbrku".

Pet vodećih investicijskih banaka na Wall Streetu do izbijanja krize - Goldman Sachs, Morgan Stanley, Merrill Lynch, Lehman Brothers i Bear Stearns - nagradili su svoje zaposlenike s ukupno oko 145 milijardi dolara u bonusima od 2003. do 2007., po procjenama utemeljenim na njihovim izvještajima.