SAD
0

Obama odobrio ugovor o nuklearnoj energiji s Emiratima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik SAD-a Barack Obama odobrio je ugovor o saradnji u oblasti nuklearne energetike s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, čija se potencijalna vrijednost za američke kompanije mjeri milijardama dolara, a sada Kongres treba da donese odluku da li će taj dogovor blokirati.

"Donio sam odluku da bi realizacija ugovora o saradnji unaprijedila odbranu i sigurnost i ne bi bila rizična po njih", izjavio je Obama u srijedu, prenio je Reuters.

Administracija bivšega američkog predsjednika Georgea W. Busha potpisala je ugovor o saradnji s bogatom državom u Perzijskom zalivu samo nekoliko dana prije nego što je u januaru napustila Bijelu kuću. S Sljedeći korak u procesu odobravanja ugovora u oblasti civilne upotrebe nuklearne energije jeste da državna tajnica Hillary Clinton službeno podnese Kongresu zahtjev za odobrenje. Ugovor bi stupio na snagu 90 dana kasnije, osim ako ga kongresmeni ne blokiraju.

Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su 2007. bili treći po veličini izvoznik nafte u svijetu, planiraju izgraditi nekoliko nuklearnih reaktora kako bi pokrili očekivanu tražnju za dodatnih 40.000 megavata kapaciteta za proizvodnju električne energije do 2017.

Američke kompanije za izgradnju nuklearnih reaktora General Electric i Westinghouse Electric imaju priliku da ostvare veliki udio na tržištu, s očekivanom vrijednosti od 40 milijardi dolara, ako Kongres odobri ugovor.