SAD
0

Obama odobrava finansiranje istraživanje matičnih ćelija

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama danas će – kako se očekuje – potpisati izvršnu odredbu kojom se ukidaju ograničenja na korištenje vladinog novca za finansiranje medicinskih istraživanja na ljudskim matičnim stanicama.

Savjetnici Obame kažu da će on zatražiti od Nacionalnog instituta zdravstva da za četiri mjeseca nova pravila u toj oblasti, prenose agencije.

Obama neće odrediti bilo kakve smjernice, već će ostaviti tom institutu da odluči kako i kada je etično i legalno da se koriste novčana sredstva za istraživanje matičnih ćelija, rekao je njegov savjetnik za nauku Harold Varmus.

Bivši predsjednik George Bush u augustu 2001. zabranio je upotrebu poreznog novca za istraživanja na novim linijama ljudskih matičnih stanica. Kritičari takvih istraživanja kažu da je nemoralno uništavati ljudske embrije za istraživanja na matičnim stanicama.

Znanstvenici vjeruju da takve matične stanice – iz kojih se mogu razviti sva tkiva u ljudskom organizmu – mogu biti korištene za napredak u liječenju bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove, kao i u liječenju ozljeda leđne moždine.