New York
0

Obama odlučan da djeluje protiv klimatskog zagrijavanja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u utorak u Ujedinjenim narodima, da je "odlučan" djelovati protiv klimatskog zagrijavanja, ali je pritom priznao da "najteži" dio posla ostaje da se uradi do samita u Kopenhagenu u decembru.
  • Klimatsko zagrijavanje predstavlja ozbiljan problem, ono je hitno i stalno se povećava, kazao je Obama, čija je zemlja jedna od najvećih zagađivača na planeti, pred desecima čelnika iz cijelog svijeta, okupljenima u Ujedinjenim naroda, kako bi pokušali da izađu iz kolotečine razgovora o klimatskom zagrijavanju, javio je AFP.

On je upozorio da će "buduće generacije ući u nepovratnu katastrofu ako međunarodna zajednica ne bude djelovala smjelo, brzo i zajedno".

  • Shvatamo gravitaciju klimatske prijetnje. Odlučni smo da djelujemo. I mi ćemo ispoštovati naše odgovornosti prema budućim generacijama, obećao je američki predsjednik.

Međutim, priznao je Obama, u trenutku kada su međunarodni razgovori izgleda zapali u "ćorsokak", "ne treba imati iluzija, najteže treba da se uradi do važne konferencije u Kopenhagenu".

On je potvrdio odgovornost da bogate zemlje treba da posluže kao primjer. On je podsjetio da je njegov cilj da do 2020. godine dovede američku emisiju gasa s dejstvom staklenika na nivo iz 1990.

  • Ali i zemlje na putu brzog razvoja, koje će u narednim decenijama potpuno povećavati svjetsku emisiju gasa, moraju sa svoje strane obaviti svoj dio posla, rekao je predsjednik SAD-a.