SAD
0

Obama odbacuje kritike za neuspjeh paketa poticaja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama u subotu je odbacio kritike za neuspjeh paketa poticaja od 787 milijardi dolara da zastavi gospodarsku krizu i rast nezaposlenosti, kao i sve učestalije pozive za donošenje drugog paketa poticaja.

Čak i dok ostvarujemo napredak na izazovima u inozemstvu, ja razmišljam o stanju gospodarstva u domovini, kazao je Obama u sedmičnoj radio / internetskoj poruci naciji, snimljenoj u talijanskoj L"Aquilli gdje je sudjelovao na samitu Skupine G-8.

Obama u subotu, na kraju jednosedmične inozemne turneje, boravi u Gani, prvoj zemlji subsaharske Afrike koju posjećuje od početka mandata.

Njegova sedmična poruka reakcija je na rastuće kritke u SAD-u da plan oporavka gospodarstva vrijedan 787 milijardi dolara ne daje rezultata, te da nezaposlenost i dalje dostiže rekordne brojke.

"Ja shvaćam da je kod donošenja tog zakona o oporavku bilo onih koji su osjećali da je nekakav odgovor ne činiti ništa. Danas neki od tih kritičara već osuđuju taj napor kao neuspjeh iako još nisu ponudili održivu alternativu", istakao je Obama.

Kazao je da zakon o oporavku nije oblikovan tako da sam donese puni oporavak gospodarstvu, već da osigura poticaj kako bi se zaustavio "slobodni pad".

Također je upozorio one koji pozivaju na donošenje novoga plana da razdoblje djelovanja sadašnjega nije četiri mjeseca, već dvije godine.

"Dio onoga što naše sadašnje gospodarsko stanje čini tako izazovnim je to što smo imali ogroman deficit kad je recesije dobivala na snazi. Iako zakon o oporavku čini samo mali dio našeg dugoročnog duga, ljudi se legitimno pitaju možemo li si priuštiti reformu bez da jako pogoršamo deficit", kazao je Obama.

On je izrazio uvjerenje da gospodarski paket djeluje kako je zamišljeno, i da se zemlja kreće u pravom smjeru. "Uvjeren sam da će SAD prebroditi ovu gospodarsku oluju i stvoriti jače gospodarstvo", naglasio je.

Otkako je Obama sredinom februara potpisao Zakon o gospodarskom oporavku, više od dva milijuna Amerikanaca izgubilo je posao a stopa nezaposlenosti prešla je 9,5 posto, znatno više nego što je Bijela kuća predviđala.

Neke tvrtke navode kako im je novac iz paketa poticaja pomogao da smanje otpuštanja, a savezne države su s tim novcem izbjegle masovna otpuštanja u prosvjeti, no ukupno broj nezaposlenih raste i već je dostigao gotovo 15 milijuna ljudi.

Republikanci zaoštravaju kritiku ekonomske politike Obamine administracije zbog ogromne potrošnje i nedjelotvornosti, a potpora birača Obami postupno opada, posebno kod nezavisnih birača, pokazuju najnovije ankete.

Kako se približava njegovih prvih šest mjeseci u Bijeloj kući, recesija koju je naslijedio od prethodne Busheve administracije, u percepciji javnosti počinje se smatrati "Obaminim gospodarstvom".

"Ovo je sada gospodarstvo predsjednika Obame", rekao je u petak republikanski čelnik u Kongresu Eric Cantor, prenosi Hina.