Svijet
0

Obama od 3. do 6. juna u Saudijskoj Arabiji, Egiptu, Njemačkoj i Francuskoj

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Posjeta američkog predsjednika Baracka Obame Bliskom istoku i Evropi iduće sedmice uključit će i Saudijsku Arabiju, gdje će se sastati s kraljem Abdulahom, najavila je u četvrtak Bijela kuća.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs kazao je da će Obama u srijedu, 3. juna, u Rijadu s kraljem Abdulahom razgovarati o izraelsko-palestinskom mirovnom procesu, Iranu i terorizmu, prenose u četvrtak američki mediji.

Neki analitičari navode da američka vlada razmatra prihvaćanje preinačenoga arapskog mirovnog plana, koji je 2002. predložila Saudijska Arabija.

Planom se Izraelu nudi normalizacija odnosa sa svim arapskim državama u zamjenu za puno povlačenje sa svih teritorija koje je okupirao u ratu 1967., stvaranje palestinske države i "pravedno rješenje" za palestinske izbjeglice, odnosno pravo na povratak ili odštetu.

Obama će 4. juna posjetiti Kairo, sastati se s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakon i održati programatski govor o odnosu SAD-a s islamskim svijetom.

Egipatski predsjednik Mubarak trebalo je da u utorak posjeti Bijelu kuću, ali je njegov dolazak otkazan zbog tragične smrti njegova 12-godišnjeg unuka.

Još se drži u tajnosti gdje će Obama održati govor u Kairu, no dnevni list Al Masry al-Youm izvijestio je na prvoj stranici da je za to odabrano Kairsko sveučilište, koje će biti zatvoreno tokom boravka predsjednika SAD-a. No postoji mogućnost da je članak netačan, piše u četvrtak The New York Times. "Cijeli program još nije potvrđen", kazala je u srijedu glasnogovornica američkog veleposlanstva u Kairu.

Obamin bliskoistočni mirovni angažman, započet susretima s jordanskim kraljem Abdulahom 11. maja i izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom 18. maja, nastavlja se u četvrtak kasnim popodnevnim sastankom s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Bijeloj kući.

Iduće sedmice Washington bi trebalo da posjeti izraelski ministar odbrane Ehud Barak i sastane se s državnom tajnicom Hillary Clinton i ministrom osbrane Robertom Gatesom, najavili su izraelski mediji.

Američki predsjednik posjetit će idući vikend Evropu i 6. juna u Francuskoj sudjelovati na obilježavanju 65. obljetnice savezničkog iskrcavanja u Normandiji - Dana D.

Bijela kuća je u četvrtak saopćila da će Obama u petak, 5. juna, "posjetiti ranjene američke vojnike iz Iraka i Afganistana, te njihove obitelji u Medicinskom centru u Landstuhlu", američkoj bazi u Njemačkoj, a isti dan planira posjetiti i Dresden, te koncentracioni logor Buchenwald, prenijela je Hina.

U oslobađanju radnog logora Ohrdurf, koji je pripadao sustavu logora Buchenwald, u aprilu 1945. sudjelovao je i Obamin praujak, 84-godišnji Charles Payne, umirovljeni knjižničar iz Chicaga, tada pripadnik 89. pješačke divizije američke kopnene vojske.