Baza u Sjevernoj Karolini
0

Obama objavio kraj rata u Iraku

SRNA
Barack Obama
Barack Obama
Predsjednik SAD Barack Obama dočekao je danas u bazi u Sjevernoj Karolini grupu američkih vojnika po povratku iz Iraka i simbolično označio kraj devetogodišnje intervencije u toj zemlji.

Obama je u obraćanju pripadnicima 82. vazdušno-desantne divizije rekao da je ovo "historijski trenutak za američku državu i vojsku".

"Kao vaš komandant i u ime zahvalne nacije, ponosan sam što mogu da vam uputim ove riječi: dobrodošli kući", rekao je Obama pred nekoliko hiljada vojnika okupljenih u avionskom hangaru, koji su burno pozdravili predsjednikovu objavu.

Obama je rekao da vojska SAD odlazi iz Iraka "podignute glave" i zahvalio se porodicama pripadnika oružanih snaga.

U ratu u Iraku, koji je narušio ugled SAD u svijetu, poginulo je 4 500 američkih vojnika i najmanje 60.000 pripadnika iračkih snaga. Obama je jučer izjavio da je rat koštao Ameriku više od jednog triliona dolara.

Okončanje rata u Iraku bilo je Obamino obećanje u kampanji uoči izbora 2008. godine. SAD se sada mogu više posvetiti Afganistanu i problemima domaće ekonomije, gdje glasače brine visoka nezaposlenost.

Kritičari optužuju Obamu da je požurio sa završetkom operacija u Iraku radi svoje kampanje za osvajanje drugog mandata. 
Oni upozoravaju da bi povlačenje trupa moglo da ide u korist još aktivnim pobunjenicima, kao i iračkom susjedu Iranu.

Mit Romni, vodeći republikanski kandidat za predsjedničku izbornu trku 2012. godine, poručio je u otvorenom pismu Obami da "nisu dovoljne riječi dobrodošlice vojnicima koji se vraćaju" i da je sramota što među ratnim veteranima vlada nezaposlenost od preko 11 posto, što je više od državnog prosjeka.

U Iraku od ove sedmice ostaje oko 5 500 američkih vojnika, od kojih će se većina vratiti kući do kraja godine. U jeku intervencije, u Iraku je bilo 170.000 američkih vojnika.