SAD
0

Obama objavio imena članova svog kabineta

FENA
Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama u petak je objavio imena članova svog kabineta koji će voditi resore prometa, rada, trgovine i malog poduzetništva, privodeći kraju ekipiranje buduće administracije, mjesec dana prije inauguracije 20. januara 2009.

Na konferenciji za štampu u Chicagu, Obama je objavio da je za ministra prometa odabrao Raya LaHooda, republikanskog kongresmena iz svog matičnog Illinoisa, koji će uz ministra obrane Roberta Gatesa biti drugi republikanac u vladi.

Demokratska kongresnica iz Kalifornije Hilda Solis, meksičko-nikaragvanskog porijekla, imenovana je za ministricu rada. Nekadašnji, prvi afričko-američki gradonačelnik Dallasa, Ron Kirk imenovan je za trgovinskog predstavnika SAD-a, dok će poduzetnica Karen Mills voditi Upravu za malo poduzetništvo.

Sva četiri imenovanja podliježu potvrdi Senata. Obama je upozorio da će gospodarski oporavak Amerike trajati godinama, te najavio veliki paket državnih poticaja gospodarstvu.

"Trajat će dulje nego što bi itko od nas želio, godinama a ne mjesecima. Postat će i gore prije nego se stanje poboljša. No bit će nam bolje ako smo spremni djelovati odlučno i brzo", rekao je Obama.

Obama nije želio precizirati koliki će paket gospodarskih poticaja predložiti, iako su njegovi ekonomski savjetnici ranije naznačili da bi se moglo raditi o čak 850 milijardi dolara u dvije godine. On je kazao kako će to biti velika sredstva, jer će prioritetna ulaganja biti u otvaranje radnih mjesta, vraćanje gospodarstva na put rasta i u oporavak finacijskih tržišta.

"To će na kraju koštati jako puno novaca", rekao je, ističući da će se trošiti odgovorno. Govoreći nedugo nakon što je Bushova administracija odobrila 13,4 milijarde dolara autoindustriji, uz još četiri milijarde u februaru, Obama je ocijenio kako su to "nužni koraci", ali je istodobno poručio čelnicima 'Velike trojke' iz Detroita da moraju iskoristiti priliku i restrukturirati tvrtke da spase autoindustriju, i posvetiti se razvoju ekonomičnih vozila za budućnost, prenijela je Hina.