Obama obećava usredotočenje na diplomatiju

F
FENA
13.11.2008. u 12:01
0
0
Obama obećava usredotočenje na diplomatiju
0
Obama obećava usredotočenje na diplomatiju Foto: Reuters
Raketni odbrambeni sustav u Evropi i Iran samo su neki od izazova s kojima će se suočiti nadolazeći američki predsjednik Barack Obama na vanjskopolitičkom planu.
Obama je obećao da će zadržati Sjedinjene Države snažnima i sigurnima, ali da će se više oslanjati na diplomatiju nego na vojnu silu.

Zbigniew Brzezinski, savjetnik za nacionalnu sigurnost u administraciji Jimmyja Cartera i savjetnik Baracka Obame, vjeruje da bi pregovori, a ne sila, prije mogli dovesti do rezultata u odnosima s Iranom.

Robert Hathaway iz međunarodnog centra za znanstvenike Woodrow Wilson vjeruje pak da će Pakistan biti najveći izazov novog predsjednika:

"Pakistan je na rubu raspada. To je velika zemlja, šesta najveća na svijetu po broju stanovnika. Posjeduje nuklearno oružje. Trenutno je iznimno nestabilna i politički i ekonomski, u stvari, na rubu je bankrota."

Hathaway dodaje da Obamino porijeklo i činjenica da je dio djetinjstva živio u Indoneziji daju sljedećem predsjedniku jedinstvenu perspektivu na vanjsku politiku.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: