Kritika dosadašnjih bonusa
0

Obama obećava finansijske reforme

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Barack Obama oštro je osudio izdašne bonuse koji se isplaćuju čelnicima finansijskih firmi u vrijeme kada američki poreski obveznici izdvajaju stotine milijardi dolara da bi sačuvali banke i druge finansijske firme na Wallstreetu od bankrota. Obama je u četvrtak uvečer govorio o nastojanjima za oživljavanje posustale američke ekonomije.

Dan pošto je Predstavnički dom usvojio Obamin plan o ekonomskom oporavku, predsjednik je govorio o nastojanjima njegove administracije da nacionalnu ekonomiju usmjeri u ispravnom pravcu. Pošto se sastao s članovima svog ekonomskog tima, Obama se osvrnuo na izvještaj da su poslovni lideri dobili više od 18 milijardi dolara prošle godine.

“To je vrhunac neodgovornosti. To je sramno“, rekao je predsjednik.

Vidno iritiran, Obama je primijetio da su poreski obveznici proteklih mjeseci spasili brojne finansijske institucije. Obećao je da će njegova administracija nastaviti da suočava poslovne lidere na Wallstreetu s ovim pitanjem i da naglašava potrebu za odgovornim korporativnim ponašanjem. On je dodao da će reforma načina poslovanja u Americi biti ključna komponenta višestrukog pristupa oživljavanju ekonomije, dodavši da njegova administracija priprema neophodne finansijske reforme i druge mjere i da će one biti predstavljene javnosti narednih sedmica.

“Američki narod će imati jasnu sliku sveobuhvatne strategije čiji cilj je da se ljudi vrate na posao, da se biznisi ponovo otvore i da krediti ponovo budu dostupni“, rekao je predsjednik Obama.

Ministarstvo rada je u četvrtak saopćilo da je broj Amerikanaca koji primaju nadoknadu za nezaposlenost porastao na rekordnih 4,78 miliona. To je najveći broj nezaposlenih otkako je ovo ministarstvo počelo pratiti podatke o nezaposlenosti 1960-ih godina.