{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama obećao svijet bez nuklearnog oružja

F
5.4.2009. u 14:07
0
6
Obama obećao svijet bez nuklearnog oružja
0
Obama obećao svijet bez nuklearnog oružja
Foto: Reuters
Svijet mora zajedno spriječiti širenje nuklearnog oružja. Sada je vrijeme za jaku međunarodnu reakciju – rekao je u nedjelju američki predsjednik Barack Obama u govoru u Pragu, osvrćući se na satelit koji je Sjeverna Koreja lansirala u orbitu.
Obama je rekao da je Sjeverna Koreja prekršila pravila kada je jutros lansira raketu, a Pjongjang je pozvao da napusti svoje napore u razvijanju nuklearnog oružja.

"Jutros su nas podsjetili zašto trebamo novi i stroži pristup u suočavanju s ovom prijetnjom", rekao je Obama naglašavajući kako ta "provokacija" ističe potrebu za "akcijom", ne samo u Vijeću sigurnosti. "Pravila se moraju poštivati. Kršenja se moraju kazniti. Riječi moraju nešto značiti", rekao je Obama.

Lansiranje satelita, za koji su Sjedinjene Države jutros govorile da je raketa dugog dometa, izazvalo je osudu zapadnih zemalja, dok istočne pozivaju na smirivanje tenzija. Sazvana je hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a za danas popodne.

Obama je u Pragu obećao kako će se potruditi da "svijet bude bez nuklearnog oružja", a taj se cilj može postići smanjivanjem raspoloživih zaliha, zabranom ispitivanja i proizvodnje nuklearnog materijala u vojne svrhe.

"Sjedinjene Države imaju moralnu odgovornost da prve djeluju jer su jedina nuklearna sila koja je koristila takvo oružje", rekao je Obama pred 30 hiljada građana na povijesnim Hradčanskim namestima, trgu ispred negdašnjeg kraljevskog dvorca u Pragu.

"Stoga danas jasno i sa sigurnošću ističem obećanje SAD-a i njegovu želju da djeluje u korist mira i sigurnosti, u svijetu bez nuklearnog oružja", dodao je, na što mu je zapljeskalo 30.000 okupljenih.

"Nisam naivan, ta se zadaća neće ostvariti brzo, možda i ne za moga života", kazao je istaknuvši da to nije razlog za odustajanje, s obzirom na znatnu štetu koju bi uzrokovala atomska bomba.

Istaknuo je da je "najpogubnije naslijeđe" hladnog rata što danas na zalihama leže holjade komada atomskog oružja. "Neki misle da se širenje tog oružja ne da zaustaviti, ali takav fatalizam je potpuno kontraproduktivan", ocijenio je.

Američki predsjednik je također obećao da će nastaviti projekt proturaketnog štita čiji se dijelovi trebaju postaviti u Češkoj i u Poljskoj, ali ga Rusija smatra prijetnjom: "Želim jasno reći: aktivnost Irana na nuklearnom polju stvarna je prijetnja, ne samo za SAD već i za zemlje u susjedstvu s Iranom i za naše saveznike."

"Češka i Poljska su hrabro postupile prihvaćajući da se na njihovu teritoriju postave dijelovi za odbranu od tih raketa. Sve dok traje iranska prijetnja, namjeravamo ići dalje sa sustavom proturaketne odbrane", istaknuo je.

Obama je pozvao međunarodnu zajednicu da "odlučno odgovori' na lansiranje sjevernokorejske rakete Taepodong 2 u nedjelju ujutro: "Došlo je vrijeme za odlučan odgovor međunarodne zajednice. Sjeverna Koreja mora znati da se prema sigurnosti i poštovanju ne ide putem prijetnja i ilegalnog oružja", istaknuo je.

Obama je također obećao da će SAD ubuduće "preuzeti vodstvo" u borbi protiv klimatskih promjena. "Došlo je vrijeme za drukčije korištenje energije", rekao je američki predsjednik.

"Zajedno se moramo suočiti s klimatskim promjenama tako što ćemo se obračunati s ovisnosti o fosilnom gorivu u svijetu i koristiti energetske izvore poput vjetra i sunca, pozivajući sve zemlje da preuzmu svoj dio" odgovornosti, dodao je, prenosi Dnevnik.hr.

Obama će u nastavku boravka u Pragu razgovarati s češkim dužnosnicima i sudjelovati na sastanku na vrhu EU-SAD.

To je njegov treći samit u posljednjih nekoliko dana, nakon sastanka šefova država ili vlada G-20 u Londonu i okupljanja lidera NATO saveza u subotu u Strasbourgu.

Kako javlja izvještač BBC-a iz Praga, samit EU-SAD ima kompliciran dnevni red, na kojem su, između ostalog, klimatske promjene, energetska sigurnost i prebacivanje zatvorenika iz logora u zalivu Guantanamo u treće zemlje.

Na samitu, po svemu sudeći, neće biti donesene nikakve odluke. Cilj mu je pokazati da Amerika i Evropa ponovo sarađuju, nakon višegodišnjih dubokih podjela.

Predsjednik Obama iz Praga će otputovati u Tursku, koja je posljednja etapa njegove transatlantske turneje, gdje će održati važan govor o odnosima s islamskim svijetom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: