Svijet
0

Obama obećao pet milijardi dolara za borbu protiv side

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak da će Sjedinjene Američke Države u periodu od tri godine dati doprinos od pet milijadi dolara u svjetski fond za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije.

Dan poslije obilježavanja svjetskog dana borbe protiv side, američki predsjednik je precizirao da će doprinos njegove zemlje ipak zavisiti od napora trećih zemalja.

"Uspjeh je očigledan. Fond je pomogao da više od šest miliona ljudi u 140 zemalja prima terapiju", objasnio je Obama.

"Došlo je vrijeme da se ponovo financira fond. SAD će dati jedan dolar svaki put kada drugi donatori obećaju dva dolara u naredne tri godine, sve do pet milijardi dolara od strane SAD-a", dodao je on.

Predsjednik je dao do znanja da će biti izdvojeno 100 miliona dolara za američki program istraživanja u okviru borbe protiv virusa HIV.

Fond je osnovan 2002. godine kako bi se povećala sredstva za borbu protiv tri pandemije. Do kraja decembra 2012. godine isplatio je 22,6 milijardi dolara i odredio cilj da se prikupi 15 milijardi dolara doprinosa u tri naredne godine.

Na ovaj način bi se moglo spasiti 5,8 miliona života zahvaljujući liječenju, a povećala bi se prevencija širom svijeta, posebno u Africi.