Svijet
0

Obama obećao Karzaiju američku pomoć Afganistanu

FENA
Novizabrani američki predsjednik Barack Obama obećao je u telefonskom razgovoru s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem da će borba protiv terorizma u Afganistanu i u regiji - u očiglednoj aluziji na Pakistan - biti vrhunski prioritet njegove administracije, saopćio je u nedjelju Karzaijev ured.

Telefonski razgovor između Obame i Karzaija prvi je zvanično potvrđeni kontakt između dvojice lidera više od dvije sedmice nakon američkih predsjedničkih izbora održanih 4. novembra. Sjedinjene Države imaju oko 32.000 vojnika u Afganistanu, a ta brojka bi se mogla povećati za nekoliko hiljada više u narednoj godini.

Borba protiv terorizma i pobune "u Afganistanu, u regiji i svijetu vrhunski je prioritet", citirao je Karzaijev ured Obamine riječi tokom razgovora, javio je AP.

Afganistan dugo vrši pritisak na SAD da se pozabave, kako ih naziva, bazama terorizma u Pakistanu, i Obamino obećanje vjerovatno će zadovoljiti Karzaija, koji je optužio pakistanske obavještajne službe za podršku talibanima u planiranju bombaških i drugih napada u Afganistanu, što Pakistan, ključni američki saveznik u ratu protiv terorizma, glatko negira.

Obama je ranije izražavao nezadovoljstvo pakistanskim naporima u borbi protiv militanata na svojoj teritoriji. Tokom predizborne kampanje, on je izjavio da "ako Pakistan ne može djelovati, mi ćemo poduzeti napade na terorističke mete velike vrijednosti, poput bin Ladena, ako nam budu na vidiku".

U telefonskom razgovoru, Obama je obećao povećati američku pomoć Afganistanu, sudeći po saopćenju iz Karzaijevog ureda. Karzaijev savjetnik izjavio je da će to uključivati ekonomsku i vojnu pomoć.