Svijet
0

Obama obećao ekološku akciju usprkos privrednoj krizi

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Barack Obama je najavio da će se Sjedinjene Američke Države "energično uključiti" u razgovore o klimatskim promjenama kad on postane predsjednik, a također je obećao da će raditi na značajnom smanjenju emisije štetnih gasova do 2020., usprkos finansijskoj krizi.

Novoizabrani predsjednik SAD-a, koji je dosad često kritizirao stav administracije Georgea Busha prema globalnom zagrijavanju, ponovio je svoj plan da uvede primjenu sistema za trgovanje dozvolama za emisiju ugljendioksida (CO2), koji bi ograničio emisiju velikih industrija, prenio je Reuters.

Obama je sinoć, u videoporuci upućenoj učesnicima samita o globalnom zagrijavanju u Los Angelesu, kojem su prisustvovali guverneri američkih saveznih država i predstavnici stranih zemalja, izjavio da će uspostaviti "stroge godišnje ciljeve koji će omogućiti da do 2020. svedemo emisiju ugljendioksida na nivo iz 1990., kao i da je do 2050. smanjimo za dodatnih 80 posto."

"Moj mandat će predstavljati novo poglavlje kad je riječ o vodećoj ulozi SAD-a u borbi protiv klimatskih promjena, što će ojačati našu sigurnost i usput stvoriti milione novih radnih mjesta", rekao je budući prvi čovjek Amerike.

On je ranije naveo da će njegov plan za ulaganje 15 milijardi dolara godišnje u solarnu, eolsku, kao i druge obnovljive vrste energije smanjiti zavisnost SAD-a od uvozne nafte i povećati nacionalnu sigurnost, istovremeno pomažući planeti.

"To će nam također pomoći da transformiramo industriju i spasimo zemlju iz ove finansijske krize", istakao je Obama, navodeći često spominjanu procjenu da bi u "čistoj industriji" moglo da bude otvoreno pet miliona novih radnih mjesta.

Budući američki predsjednik je rekao i da neće prisustvovati pregovorima o klimatskim promjenama u organizaciji Ujedinjenih nacija, koje će se održati u Poljskoj u decembru, pošto će aktuelni predsjednik George Bush tada i dalje biti na vlasti.

Obama je, međutim, poslao poruku stranim delegatima koji su se godinama borili sa predstavnicima Bushove administracije oko ciljeva za smanjenje emisije štetnih gasova.

"Kad ja preuzmem vlast, možete biti sigurni da će se SAD ponovo aktivno uključiti u pregovore", rekao je on.

Evropske države već godinama pokušavaju da navedu SAD da pokažu više inicijative na polju borbe protiv klimatskih promjena, kako bi tim naporima mogle da se pridruže Kina i Indija, zemlje u razvoju čija emisija ugljendioksida polako premašuje emisiju razvijenog svijeta.