SAD
0

Obama obećao dvostruku proizvodnju energije

FENA
Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama obavezao se u četvrtak da će udvostručiti proizvodnju novih energija u roku od tri godine i poboljšati energetsku efikasnost dva miliona domaćinstava.

"Da bismo stvorili ekonomiju zasnovanu na čistoj energiji, udvostručit ćemo proizvodnju novih energija u tri naredne godine", kazao je Obama u govoru koji je održao na univerzitetu George Mason u Fairfaxu, u istočnoj Virdžiniji, i detaljno izložio veliki plan oporavka vrijedan 775 milijardi dolara.

"Modernizirat ćemo više od 75 posto vladinih zgrada i poboljšati energetsku učinkovitost dva miliona američkih domaćinstava i tako uštedjeti milijarde dolara potrošačima i poreznim obveznicima", kazao je Obama.

Novi američki predsjednik je također obećao smanjivanje poreza za 1.000 dolara u 95 posto američkih domaćinstava, u okviru plana za obnovu ekonomije.

Ova mjera će biti "prva etapa smanjivanja poreza namijenjenog srednjoj klasi koje sam obećao u predizbornoj kampanji i koje će biti uključeno u naš budući budžet", izjavio je obama.