Svijet
0

Obama o "znacima napretka" na ekonomskoj sceni

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u utorak da se na ekonomskom planu primjećuju "znaci napretka", međutim, upozorio je da će recesija prouzrokovati "još hipoteka nad kućama i stanovima, još gubitka radnih mjesta i još boli kod građana" - prije nego što bude okončana.

U govoru na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu, američki predsjednik je rekao da je plan gospodarskog oporavka njegove administracije smanjio broj otkaza, potaknuo građevinske kompanije da ponovno zaposle radnike i općenito pomogao stambenom sektoru.

Barack Obama je kazao da Washington mora zauzeti novi politički pristup, a ne dalje odgađati donošenje nepopularnih odluka i reformirati način na koji su regulirane finansijske ustanove, prenijela je VoA.

Guverner američke središnje banke Ben Bernenke govorio je u utorak u sličnom tonu na jednom koledžu u Atlanti, dodavši da je možda već došlo do usporavanja ekonomskog pada.

Dodao je da stambena industrija i potrošnja pokazuju znakove oporavka.

U svome govoru guverner Bernanke je također rekao da američko gospodarstvo nije suočeno s problemima koji se ne bi mogli riješiti "oštroumnošću, strpljenjem i upornošću".