George Mitchell
0

"Obama neće stati dok ne bude mira na Bliskom Istoku"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Specijalni američki izaslanik za Bliski istok George Mitchell sastao se u nedjelju u Jerusalemu, drugi put u posljednja tri dana, s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u pokušaju da oživi mirovne pregovore između Izraela i Palestinaca. Ni ovog puta to mu nije pošlo za rukom, niti se napredak očekivao.

U kratkom saopćenju iz Netanyahuvog kabineta navedeno je da su se izraelski premijer i ministar odbrane Ehud Barak sastali s Mitchellom i razgovarali kako da doprinesu napretku mirovnog procesa.

Najavljeno je jedino da će niži izraelski zvaničnici otputovati u Washington sljedeće nedjelje da te diskusije nastave. Mitchell je tokom vikenda bio u Kairu, gdje je razgovarao s egipatskim zvaničnicima, pošto se u petak prvi put sastao s Netanyahuom i poslije odvojeno u Ramali na Zapadnoj obali s predsjednikom Palestinske uprave Mahmudom Abbasom.

  • Bio je i ostao je važan cilj američke politike i predsjednika Baracka Obame i državnog tajnika lično, da se postigne sveoubuhvatni mir na Bliskom istoku, rekao je Mitchell novinarima u Kairu.

  • Shvatamo da postoje mnoge teškoće, da ima mnogo prepreka, ali smo odlučni i posvećeni nastavku naših napora dok cilj ne bude dostignut, dodao je on.

Obama, koji je u petak dobio Nobelovu nagradu za mir, rekao je da očekuje izvještaj do sredine oktobra o bliskoistočnim mirovnim naporima od državne tajnice Hillary Clinton.

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori su u zastoju još od decembra 2008., kada je počela tronedjeljna izraelska ofanziva na pojas Gaze.

Netanyahu, lider konzervativnog Likuda, do sada se uspješno protivio pritisku SAD-a da zamrzne širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje Palestinci namjeravaju da osnuju svoju nezavisnu državu. On je jedino pristao u principu na formiranje palestinske države pod uslovom da bude demilitarizovana i nagovjestio privremenu i ograničenu obustavu izgradnje u naseljima, ali ne i istočnom Jerusalemu. Tamo Palestinci namjeravaju da osnuju glavni grad svoje buduće države.

Mitchell je u Izrael doputovao u srijedu, oko dvije nedjelje nakon što su se Obama, Netanyahu i Abbas sastali na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku. Tada je Obama najavio da će Mitchell, bivši senatar koji je posredovao postizanju dogovora u Sjevernoj Irskoj, nastaviti da pregovora s obje strane i da o eventualnom napretku obavjesti državnog sekretara, prenosi Tanjug.

Palestinska strana i dalje inisistira na potpunoj obustavi izgradnje domova za Jevreje u jevrejskim naseljima prije povratka za pregovarački sto. Obama je, međutim, kako se čini, na samitu u New Yorku popustio izraelskoj strani i više ne postavlja uslove za obnovu pregovora.

Od kako je u januaru postao specijalni izaslanik, Mitchell (76) je već devet puta posjetio Bliski istok, ali njegove misije, za sada, nisu urodile plodom, između ostalog, i zato što ni arapske zemlje nisu spremne za mirovne poteze.