Bijela kuća
0

Obama neće predstaviti novi mirovni plan u Kairu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bijela kuća negirala je da će američki predsjednik Barack Obama predstaviti detalje novog bliskoistočnog mirovnog plana tokom posjete Kairu početkom juna, kao što se očekivalo, prenio je jutros Radio Izrael.

Kako prenose agencije, sekretar Bijele kuće za medije Robert Gibbs izjavio je da će Obama u egipatskoj prijestolnici govoriti o "odnosima Washingtona sa muslimanskim svijetom".

"Znam da je bilo nekih pretpostavki da će u taj govor biti uključeni detalji sveobuhvatnog bliskoistočnog mirovnog plana, ali to nije namjera", kazao je on novinarima.

Gibbs je precizirao da Obama ne može da se obrati muslimanskom svijetu, a da ne spomene izraelsko-palestinski sukob, ali da se govor neće na to usredsrijediti.

Na pitanje o stavu američkog predsjednika o Jerusalimu, Gibbs je odgovorio da su to "pitanja konačnog statusa o kojima su se strane same dogovorile da ih razrade, bez obzira kakve pregovore vodile".

"To nije nešto što predsjednik treba da intonira", precizirao je on.

Poslije sastanka Obame i izraelskog premijera Benjamina Netanijahua u Bijeloj kući u ponedjeljak, mediji su najavljivali da će američki lider objelodaniti novu inicijativu SAD za postizanje mira na Bliskom istoku u govoru, čiji je cilj unapređenje odnosa sa muslimanskim svijetom.

I sam Netanijahu je najavio da će Obama uskoro predstaviti novi mirovni plan za region.

Izraelska štampa u međuvremenu je pokušala da odgonetne detalje tog plana i javila je da Palestinci očekuju stvaranje nezavisne palestinske države sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom i proglašenje međunarodne zone u jerusalimskom starom gradu, gde se nalaze sveta mjesta tri najveće religije.

Također, predviđalo se da će plan biti zasnovan na arapskoj incijativi za mir s Izraelom iz 2002. godine, koja poziva na normalizovanje odnosa svih arapskih zemalja sa jevrejskom državom, u zamjenu za vraćanje okupirane teritorije.

Američki zvaničnici rekli su ove sedmice da SAD očekuju da Izrael učini konkretne koncesije prema Palestincima prije Obamine posjete Kairu.

U četvrtak su izraelske bezbjednosne snage evakuisale jedno divlje naselje na Zapadnoj obali što se protumačilo kao rezultat pritiska Obamine administracije.

Obama i američka državna sekretarka Hillary Clinton su istakli da je postizanje mira na Bliskom istoku prioritet njihove administracije.

Oni su naglasili i posvećenost dvodržavnom rješenju odnosno stvaranju palestinske države koja će živjeti u miru i bezbjednosti uz Izrael.

Netanijahu, međutim, poslije razgovora s Obamom nije spominjao palestinsku državu, a po povratku u Izrael izjavio je da će ujedinjeni Jerusalim ostati zauvijek izraelski glavni grad.