SAD
0

Obama ne ubrzava povlačenje vojnika iz Iraka

FENA
Američki predsjednik Barak Obama rekao je da ne planira da ubrza povlačenje američkih vojnika iz Iraka te dodao da je toj zemlji još potrebna pomoć SAD-a.

Obama je za američku televiziju CBS rekao da će američke snage nastaviti, ako je potrebno, vazdušne napade na uporišta ekstremista u Pakistanu, ali da neće ulaziti na teritoriju te zemlje.

Obama smatra da je plan njegove administracije za Irak dobar i najavio postepeno povlačenje američkih snaga, čija bi glavnina trebalo da napusti tu zemlju do 31. augusta 2010. godine.

  • Potrebno je još toga uraditi na političkom planu (u Iraku), na rješavanju razlika među različitih vjerskih grupa o pitanjima poput nafte i regionalnih izbora, rekao je američki predsjednik.

On je naveo da je potrebno još raditi i na kapacitetu iračkih snaga.

Obama je rekao da SAD nisu promjenile pristup u rješavanju pitanja djelovanja ekstremista u Pakistanu.

  • Ako budemo imali mete od velikog značaja, mi ćemo ih, nakon konsultacija s Pakistanom, goniti, rekao je američki predsjednik.

On je rekao da SAD neće upućivati svoje snage u Pakistan.

  • Naš plan ne mjenja činjenicu da priznajemo Pakistan kao suverenu zemlju, rekao je Obama i dodao da SAD moraju da sarađuju s Pakistanom u borbi protiv pripadnika al-Qaide.

On je rekao da njegova nova strategija za rat u Afganistanu ne znači da će se SAD "obavezati u nedogled s neograničenim sredstvima" u toj zemlji.