Arapska štampa
0

Obama ne smije dijeliti lekcije muslimanima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Arapska štampa zatražila je u srijedu od američkog predsjednika Baracka Obame da, tokom svoje posjete Bliskom istoku, ne dijeli lekcije muslimanskom svijetu.

Palestinski islamistički pokret Hamas, koji kontrolira Gazu, pozvao je Obamu da udruži riječi i djela, vršeći "istinski pritisak" na Izrael da ukine blokadu Gaze, okonča agresiju i prekine kolonizaciju", prenosi AFP.

Nakon svoje posjete Saudijskoj Arabiji, Obama će u četvrtak održati govor u Kairu, koji će biti upućen 1,5 milijardi muslimana svijeta, nakon osam godina tenzija pod administracijom njegovog prethodnika Georgea W.Busha.

  • Ne budite pristrasni, ne stavljajte se na stranu Izraela, ne miješajte se u unutarnje stvari zemalja i nemojte davati lekcije iz demokratije, piše egipatski provladin dnevni list Al-Rose al-Yussef, obraćajući se Obami.

  • Unutar Obamine ekipe ima onih koji su mu savjetovali da se obrati muslimanskom svijetu kao partner, piše egipatski provladin list Al-Ahram.

  • Međutim, ima također i onih koji su zatražili od njega da izvrši pritisak na arapski svijet pod izgovorom demokratizacije i poštivanja ljudskih prava. Nema ništa absurdnije nego vršiti pritisak na arapsko-muslimanski svijet, piše dalje ovaj list.

Za saudijski provladin dnevni list Al-Riyadh, muslimani ne bi trebalo mnogo očekavati od Obaminog govora.

  • Islamski svijet ne smije misliti da će Obama biti saveznik ili podrška. Treba shvatiti da će on govoriti kao umjereni Amerikanac, koji shvata sensibilnost regije, kao i njene ratove i patnje prouzrokovane američkom makijaveličkom politikom posljednjih 50 godina, novodi ovaj list.

Za razliku od islamskog svijeta, Izrael, saveznik SAD-a, zabrinut je pokušajima približavanja američke administracije.

  • Obama traži pomirenje s muslimanskim svijetom a Izrael će za to plaćati cijenu, piše izraelska štampa.