Iran poručuje
0

Obama ne donosi promjene u politici prema Iranu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iranske vlasti saopćile su danas da izjave novoizabranog američkog predsjednika Baracka Obame o iranskom nuklearnom programu pokazuju da se stav Washingtona prema Teheranu nije promijenio.

Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Hasan Kashkavi rekao je i da će budući odnosi Teherana i Washingtona, koji je prekinuo odnose sa Islamskom Republikom poslije revolucije 1979., zavisiti od Bijele kuće.

"Jedan od Obaminih uvjeta za uspostavljanje veza s Iranom bio je prekid obogaćivanja urana, što samo po sebi ukazuje da se stav Washingtona prema Iranu nije promijenio", rekao je Kashkavi prema agenciji ISNA.

Isti stav iznio je i zamjenik ministra vanjskih poslova Hosein Seikhuleslam, rekavši da se "dolaskom Obame ništa nije promijenilo".

Obama je ranije izjavio da će pooštriti sankcije prema Iranu, ali i ostavio mogućnost za direktne pregovore, prenio je Reuters.

Iranski zvaničnici izjavljivali su da je pobjeda Obame na predsjedničkim izborima pokazala da Amerikanci žele korjenitu promjenu u odnosu na politiku Georgea Busha, koji je Iran svrstavao u zemlje "osovine zla", ali da to treba da se pokaže i u praksi.

Bivša prva dama SAD Hilary Clinton, koju je Obama izabrao za državnu tajnicu, izjavljivala je tokom kampanje za predsjednicku nominaciju da treba "izbrisati" Iran ukoliko napadne Izrael.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, čestitao je prošlog mjeseca Obami izbor za predsjednika i pozvao na "korjenite i fer" promjene u američkoj politici u regiji.