Fidel Castro
0

Obama namjerava štampati "enormne sume novca"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama namjerava štampati "enormne sume novca" kako bi spriječio američko društvo od potpune paralize, navodi Fidel Castro u svom drugom kritičnom eseju o novom američkom lideru.

Oboljeli bivši kubanski lider ranije je hvalio Obamu, ali je prošle sedmice napisao esej u kojem zahtijeva da novi američki predsjednik vrati Kubi vojnu bazu Guantanamo i kritikovao je njegov odgovor na izraelsku ofanzivu na Gazu.

U svojoj posljednjoj kolumni, postavljenoj na vladinom websiteu, on piše da se "svaka moja kritika (Obame) bez ikavog izuzetka opisuje kao napad, optužba, ili se naziva sličnim imenima", prenio je AP.

Osamdesetdvogodišnji revolucionar optužio je američke vlasti za napade na Kubu tokom 1960-ih, uključujući i invaziju na Zaliv svinja, ali je izjavio kako mu nije namjera "kriviti predsjednika Obamu za akcije koje su poduzimane kada je imao šest godina".

On se, ipak, zapitao kako će se SAD trenutno ponašati pod Obaminim vodstvom.

On piše, naprimjer, da Sjedinjene Države "ne mogu zadovoljiti svoje vitalne potrebe bez izvlačenja ogromnih materijalnih resursa velikog broja zemalja".

On se zapitao da li će nova vozila koja proizvede američka automobilska industrija biti dovoljno efikasna "da udovolje geološkim zahtjevima da zaštite čovječanstvo od rastućeg narušavanja okoliša?"

On također tvrdi kako vjeruje da Obama "namjerava štampati enormne sume novca u potrazi za tehnologijama koje proizvode energiju bez koje bi savremena društva bila paralizovana".

Pateći od još nepoznate bolesti, Castro nije viđen u javnosti otkako je podvrgnut operaciji unutrašnjih organa u julu 2006. Njegov mlađi brat Raul naslijedio ga je na položaju predsjednika prije skoro tri godine.

Nakon Obamine inauguracije, stariji Castro pohvalio je novog američkog predsjednika kao "inteligentnog i plemenitog".