SAD
0

Obama najavio povlačenje trupa iz Iraka do augusta 2010.

FENA
Predsjednik Barack Obama najavio je u petak povlačenje najvećeg dijela američkih vojnika iz Iraka do kraja augusta 2010., ostavljajući desetke hiljada vojnika prije potpunog povlačenja koje namjerava dovršiti do kraja 2011.

"Naša borbena misija u Iraku bit će završena do 31. augusta 2010.", rekao je Obama pred hiljadama marinaca iz baze Camp Lejeune, u Sjevernoj Karolini.

Obama je izjavio da bi ostale snage od 35 do 50 hiljada ljudi u novoj misiji obuke i opremanja iračkih snaga, zaštite američkog osoblja i borbe protiv terorizma.

Konačno, "namjeravam povući sve američke vojnike iz Iraka do kraja 2011.", u skladu sa sporazumom zaključenim krajem 2008. između Bushove administracije i iračke vlade, rekao je on, prenio je AFP.

Obama, jedan od rijetkih protivnika od prvog sata ovoga rata, konkretizira svoju obavezu iz predsjedničke kampanje da okonča ovaj sukob koji će ući u sedmu godinu, a koji je duboko podijelio Amerikance i međunarodnu zajednicu.

"Povlačenje naše vojske mora uputiti jasan signal koji će reći Iraku da je sada njegova budućnost u rukama Iračana", kazao je Obama, koji je pozvao premijera Nurija al-Malikija iz aviona kojim je letio za Sjevernu Karolinu.