Svijet
0

Obama najavio povećanje budžeta IAEA

FENA
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pozdravila je namjeru predsjednika Sjedinjenih Država Baracka Obame o povećanju budžeta za ovu organizaciju Ujedinjenih naroda. Glasnogovornica IAEA-e Melissa Fleming na konferenciji za štampu u Beču izjavila je u utorak kako je Obama najavio da želi povećati budžet IAEA-e za 50 posto.

Ova agencija UN-a do sada je raspolagala sa 300 miliona dolara, objasnila je ona, istaknuvši da je s tim novcem IAEA morala savladati brojne zadatke, između ostalih kontrolu nuklearnih postrojenja širom svijeta.

Glasnogovornica Organizacije za nadgledanje sporazuma o zabrani nuklearnih testova (CTBTO) Annika Thunborg ocijenila je da za razliku od ranije američke administracije Obama i šefica diplomatije Hillary Clinton podržavaju Sporazum o zabrani nuklearnih testova (CTBT).

Thunborg ocenjuje da s novom američkom administracijom postoji šansa da SAD konačno ratificira taj sporazum, prenijele su agencije.

Dosadašnja administracija Georgea W. Busha sprečavala je ratifikaciju CTBT-a koji je potpisan još 1996. godine.

Sjedinjene Države su među onim zemljama potpisnicama koje moraju i ratificirati ovaj sporazum da bi on stupio na snagu.

Do sada, pored SAD-a, Sporazum nisu ratificirali Kina, Iran, Egipat, Izrael i Indonezija, a CTBT nisu ni potpisale nuklearne sile Indija, Pakistan i Sjeverna Koreja.