{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama najavio agresivnu provedbu nove nuklearne strategije

F
7.4.2010. u 09:27
0
1
Obama najavio agresivnu provedbu nove nuklearne strategije
0
Obama najavio agresivnu provedbu nove nuklearne strategije
Barack Obama (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama u utorak je najavio agresivnu provedbu nove nuklearne strategije SAD-a, koja predviđa ograničavanje moguće upotrebe nuklearnog oružja i njegove uloge u nacionalnoj sigurnosti, a kao prvi prioritet ističe sprečavanja nuklearnog terorizma i širenja atomskog oružja.
"Za zaustavljanje širenja nuklearnog oružja, sprečavanje nuklearnog terorizma i nastavak kretanja prema danu kada to oružje neće postojati, mi ćemo agresivno raditi da se unaprijedi svaki element našeg sveobuhvatnog programa - da se smanje arsenali, osiguraju ranjivi nuklearni materijali, te da se ojačaju međunarodni sporazumi", istakao je Obama u saopćenju.

Ministar odbrane Robert Gates i državna tajnica Hillary Clinton, prethodno su u Pentagonu predstavili novu nuklearnu strategiju i ciljeve za idućih 10 godina, sadržanu u dokumentu pod nazivom Revizija nuklearnog stava (NPR).

Prema novoj strategiji, SAD ne predviđa mogućnost nuklearnog udara prema nenuklearnim zemljama čak i ako one napadnu Ameriku biološkim ili hemijskim oružjem. Iznimka su nenuklearne zemlje koje ne poštuju obavezu neširenja nuklearnog oružja, poput Irana i Sjeverne Koreje.

Obaminim planom umanjuje se uloga nuklearnog oružja u strategiji nacionalne sigurnosti SAD-a, uz širi pristup tom oružju kao sredstvu odvraćanja a ne prijetnje, što je bilo slučaj u dosadašnjoj strategiji.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozdravio je novu strategiju SAD-a, kao reafirmaciju Obamine predanosti denukleariziranom svijetu, ističući kako vjeruje da je NPR "pravodobna inicijativa u tom smjeru".

Obamini demokrati u Kongresu pozdravili su to odluku, dok su neki republikanci prigovorili da bi mogla oslabiti sposobnost odbrane SAD-a.

Ministar Gates izjavio je na konferenciji za tisak u Pentagonu da ograničenja uvedena za američki nuklearni arsenal neće oslabiti odbranu zemlje i da će poslati "snažnu poruku", kako bi Iran i Sjeverna Koreja "igrali po pravilima".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: