'Čovjek s velikim idejama'
0

Obama na vrhu liste najutjecajnijih mislilaca 2009.

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Direktor Američkih federalnih rezervi (FED) Ben Bernanke i američki predsjednik Barack Obama nalaze se na vrhu liste najutjecajnijih mislilaca 2009. koju je u utorak objavila američka revija za vanjsku politiku Foreign Affairs.

Barnanke je na prvom mjestu jer je "spriječio novu Veliku depresiju", poput one iz 1929. piše ova revija.

Foreign Affairs pripisuje ovom univerzitetskom profesoru, tačnije specijalisti za krize 30-ih godina, da je "sam nanovo otkrio ulogu Centralne banke i spasio američku ekonomiju od 'bankrota".

  • Uraditi sve to za nekoliko mjeseci jeste bez sumnje jedan od najvećih intelektualnih podviga posljednjih godina, naglašava ovaj list, prenosi AFP.

Barack Obama drugi je na listi od 100 imena a uvršten je jer je "ponovo vratio ulogu Sjedinjenih Država u svijetu" i zato što je "predsjednik s velikim idejama".

Iza njih slijede saradnici Bijele kuće i članovi administracije, počevši s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, koja je na šestom mjestu. Na listi se većinom nalaze Amerikanci.

Među najbolje plasiranima je i Zahra Ranavard (treća), supruga šefa iranske opozicije Mira Husseina Mussavija, guverner kineske Centralne banke Zhu Xiaočuan, osnivač Mikrosofta i filantrop Bill Gates (12-ti), bivši američki potpredsjednik Dick Cheney , te papa Benedikt XVI.

Na ovoj listi nalaze se i četiri Francuza, pisac Bernard -Henry Levy, zbog njegove analize "neuspjesi evropske ljevice", generalni direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn, ekonomistica Estera Duflo i pisac Jacques Attali.