U blindiranoj limuzini
0

Obama na samit stiže s rezervama krvi i kisika

FENA
Više britanskih listova osvrće se na fantastičnu pratnju s kojom američki predsjednik Barack Obama dolazi na predstojeći samit G20 u Londonu.

Obama stiže u pratnji 500 članova osoblja, među kojima su 200 članova sigurnosnih i obavještajnih službi, šest ljekara i tim kuhara Bijele kuće. I predsjednikova supruga Michelle Obama dovodi osam članova ličnog osoblja.

  • Kad predsjednik putuje, putuje i Bijela kuća, objašnjava jedan administrativni zvaničnik.

Pored brojnog osoblja, Obama će na raspolaganju imati i svoju zvaničnu limuzinu, poznatu pod nazivom "zvijer".

Riječ je o specijalnom blindiranom vozilu, napravljenom od ojačanog čelika, aluminijuma i titanijuma, koji je iznutra potpuno zapečaćen, s rezervoarima kiseonika, tako da može da zaštiti predsjednika čak i od hemijskog ili biološkog napada.

Rezervoar za benzin obložen je specijalnom pjenom koja spriječava mogućnost eksplozije pri eventualnom sudaru, a gume su tako napravljene da je sigurna vožnja čak i ako su probušene.

Vozilo ima i sopstveno naoružanje i top sa suzavcem, kao i zalihe krvi predsjednikove krvne grupe - AB.

Obama će u London iduće sedmice stići sopstvenim predsjedničkim "boingom 747", "Air Force One", koji je opremljen i teretanom, a u centralni London će se prevesti sopstvenim super osiguranim helikopterom, poznatim kao "Marin One", pišu "Observer" i "Sunday Times", prenosi u ponedjeljak BBC.