SAD
0

Obama na glasačkom listiću Osama

FENA
Ime demokratskog kandidata za predsjednika SAD-a na glasačkom listiću je pogrešno napisano. Umjesto Barack Obama, na listiću stoji Barack Osama.

Pogreška izborne komisije utoliko je intrigantnija što je promjenom slova u prezimenu, potencijalni američki predsjednik zamjenjen s američkim neprijateljem broj jedan, Osamom bin Ladenom.

Stoga gotovo niko od američkih birača ne vjeruje kako se radi o pukoj slučajnosti. Obamin simpatizer Carl Smith kaže kako smatra da se 'greška' dogodila namjerno. "Mislim da se radi o rasizmu. Ovo je neko napravio namjerno", rekao je Carl.

"Kako bi se to moglo slučajno dogoditi u ovom trenutku? On je veoma poznati Amerikanac jer se kandidira za predsjednika. Svi znaju kako se piše njegovo ime", rekao je Jake Heggelke.

Ovo nije prvi puta da je ime Baracka Obame zamjenjeno s prvim čovjekom al-Quaide, Osamom bin Ladenom.

Državni advokat John Ashcroft u aprilu je u javnom govoru zabunom nazvao Obamu Osamom, dok je televizijska kuća CNN na sliku Osame napisala "Gdje je Obama?". CNN se ispričao, opravdavajući se tipfelerom. "Tipfeler" na glasačkom listiću je ipak podignuo više prašine.

Izborna komisija se izvinila zbog pogreške, ali mnogi smatraju kako ona ni u kom pogledu nije slučajna, naročito stoga što se slova 'b' i 's' ne nalaze jedno pokraj drugoga na tastaturi, javile su u nedjelju agencije.