Posjetio Afriku
49

Obama: Muškarci mi "idu na živce", želim da se više žena uključi u politiku

Klix.ba
Barack Obama (Foto: EPA-EFE)
Barack Obama (Foto: EPA-EFE)
Bivši američki predsjednik Barack Obama posjetio je danas gradsku vijećnicu u Johannesburgu u Južnoj Africi povodom stote godišnjice rođenja Nelsona Mandele gdje je održao govor o tome kako bi žene trebale imati snažniju ulogu u svijetu politike.

Obamine riječi dotakle su i inspirisale brojne žene širom Afrike koje se žele uključiti u politiku, ali nemaju dovoljno hrabrosti.

"Dame, želim da se više uključite. Muškarci mi idu na živce u proteklo vrijeme. Mislim, svaki dan čitam novine i pitam se: 'Braćo, šta nije uredu s vama? Šta nije uredu s nama?'. Mi smo nasilni i jednostavno ne držimo se našeg posla", kazao je Obama.

Mnogi su prokomentarisali kako se Obama svojim govorom osvrnuo na slučajeve seksualnog zlostavljanja u Hollywoodu i šire ili stavove lidera SAD-a Donalda Trumpa o ženskim pitanjima poput abortusa. Međutim, Obama nije ništa precizirao.

"Smatram kako osposobljavaje većeg broja žena na kontinentu vodi do nekih boljih politika", dodao je Obama.

Današnja Obamina posjeta Africi je prva otkako je izašao iz Bijele kuće. Uoči posjete Obama je kazao kako je ponosan na činjenicu da je u svom mandatu posjetio Subsaharsku Afriku više puta nego ijedan američki predsjednik.

Pored govora o ženama, Obama je održao i predavanje pred više od 15.000 gledalaca u kojem je izrekao niz poruka za sve ljude širom svijeta.

"Demokratija jeste zbrkana, ali učinkovitost autokratije je samo lažno obećanje", kazao je Obama.

On je istakao kako ljudi moraju vjerovati u činjenice, kako se ne smiju zaustavljati, kako moraju graditi i podizati svoj glas te kako je moguć svijet na Mandelinim principima.

"Mi ne trebamo samo jednog vođu. Ono što nama uistinu treba je zajedništvo", još jedna je Obamina poruka iz Johannesburga.