Svijet
136

Obama: Muhammad Ali je bio borac za pravdu, ambasador velike religije i moj lični heroj

Klix.ba
Američki predsjednik Barack Obama nije prisustvovao ukopu jednog od najvećih sportista svih vremena Muhammada Alija, ali je putem videa odaslao poruku o važnosti njegovog života.

"Izgubili smo ikonu, nekoga ko je bio moj heroj i ko je promijenio svijet sporta i svijet uopće – najvećeg šampiona, Muhammada Alija.

Ove smo sedmice vidjeli veliku ljubav i svjedočenje o njegovom utjecaju kao sportiste u ringu, kao nekoga ko je htio govoriti o društvenoj pravdi čak i kada to nije bilo popularno, neko ko je postao ambasador ne samo u ime velike svjetske religije nego kao neko ko je gradio most razumijevanja među religijama.

On je osoba koja je za Afroamerikance predstavljala oslobađanje uma shvativši da mogu biti ponosni na ono što jesu, da mogu biti lijepi i jaki u isto vrijeme!

Odrastao sam uz njega, moj identitet je promijenjen onim što je on učinio. Kada sam postao predsjednik upoznao sam tog šampiona i njegova podrška prema meni, i proed njegove bolesti koja ga je ponekad sprječavala da govori i da se kreće, predstavlja blagoslov u mom životu“, rekao je Obama.

Podsjećamo, Muhammad Ali je ukopan u petak na groblju Cave Hill u rodnom gradu Louisvilleu u američkoj državi Kentucky. Dan ranije, najvećem sportisti 20. vijeka klanjana je dženaza.