{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obama: Možda se primiče kraj recesije

F
8.8.2009. u 09:47
0
0
Obama: Možda se primiče kraj recesije
0
Obama: Možda se primiče kraj recesije
Foto: Reuters
Nakon jučerašnjeg objavljivanja statističkih podataka koji pokazuju da se stopa neuposlenosti u Sjedinjenim Državama neznatno smanjila, predsjednik Barack Obama je izjavio da se najgora recesija u posljednjih sedamdeset godina 'možda primiče kraju'.
Prema Ministarstvu rada, stopa neuposlenosti je u julu iznosila 9,4 posto, što je neznatan pad u odnosu na juni kada je bila 9,5 posto. Riječ je o prvom padu ove stope od aprila prošle godine.

U julu su SAD 'izgubile' 247 hiljada radnih mjesta. Taj broj pokazuje da se ovaj trend usporava – jer je u januaru, kada je predsjednik Obama došao u Bijelu kuću, američka ekonomija ukinula znatno više radnih mjesta – više od 700 hiljada.

U ovom trenutku, neuposleno je oko 14,5 miliona Amerikanaca.

Predsjednik Obama je ove statističke podatke prokomentirao riječima da se američka privreda kreće u pravom smjeru, no upozorio je i da je preostalo još mnogo posla kako bi se ekonomska situacija stabilizirala te započeo rast, javio je Glas Amerike.

Obama je pad stope neuposlenosti pripisao ekonomskoj politici svoje vlade, konkretno, paketu ekonomskih poticaja kojem je cilj državnim novcem – od oko 787 milijardi dolara – pokrenuti posustali privatni sektor i velike infrastrukturne projekte.

Ulagačima su se očito svidjeli podaci iz Ministarstva rada – sva tri industrijska indeksa zabilježila su jučer rast od više od jedan posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: