Pritisci se nastavljaju
0

Obama mora zatvoriti Guantanamo

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Independent i Guardian u uredničkim komentarima pozivaju novoizabranog američkog predsjednika da hitno zatvori zloglasni zatvor u bazi Guantanamo na Kubi. Posebno ako Amerika želi povratiti reputaciju zemlje koja poštuje međunarodno pravo, smatra Guardian.

Međutim, nastavlja list, daleko veći problem je kako se iskupiti za mučenje kojem su, u vrijeme ministra odbrane Donalda Rumsfelda, podvrgavani zatočenici Guantanama i drugih američkih zatvora. Rješenje bi mogle da ponude ratifikacija konvencija o zabrani mučenja i ukidanje prava Crvenom križu da izvještaje iz zatvora čuva pod velom tajnosti.

Rumsfeld je posjete humanitarnih organizacija koristio kao plašt respektibilnosti i siguran znak da je mučenje ljudi u američkim rukama prosto nezamislivo. Ali, piše Guardian, dokumentacija Crvenog križa sadrži podatke o zlostavljanju koji bi, da su bili predočeni javnosti, omogućili da iživljavanje, poput onog viđenog u bagdadskom zatvoru Abu Graib, bude ranije onemogućeno.

Iako Crveni križ tvrdi da bi mu, bez garancije poverljivosti, bio onemogućen pristup zemljama koje drže ratne zarobljenike, Amerika bi, smatra Guardian, morala povući prvi potez, nakon čega bi je slijedile i druge zemlje.