Američki naučnik
0

Obama "mora djelovati sada" na klimatskim promjenama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Planet će biti u "golemoj nevolji" ne učini li Barack Obama veliki pomak u bavljenju klimatskim promjenama, izjavio je vodeći američki naučnik.

Profesor James McCarthy govorio je uoči sastanka Američkog udruženja za napredak u nauci (AAAS), koje predvodi.

Američki predsjednik ima samo četiri godine da spasi planet, izjavio je profesor McCarthy. Ne dođe li do velikih promjena politike tokom Obamina mandata, one se uopće neće ni desiti, upozorio je on.

"Upravo sada imamo izuzetnu priliku s novim predsjednikom koji je okupio naučni tim kome nema ravnog u modernim vremenima", izjavio je predsjednik AAAS-a za BBC News.

"Veliko znanje naučnih savjetnika bliskih tome čovjeku zaista je izuzetno. Ako u njegovom prvom mandatu, naredne četiri godine, ne ostvarimo značajniji napredak na tim poljima, mislim da je onda planeta u golemim problemima. Bez američkog vodstva, koje je je žalosno nedostajalo, nećemo doći tamo gdje bismo trebali biti", kazao je.

Klimatske promjene visoko su na dnevnom redu ovogodišnjeg sastanka AAAS-a u Chicagu.

Bivši američki potpredsjednik Al Gore je među govornicima, a očekuje se prisustvo 10.000 naučnika na petodnevnom skupu.

Uoči konferencije profesor McCarthy izjavio je za BBC News kako je sada pravi trenutak da se sačini američka politika koja će biti efikasna u borbi protiv klimatskih promjena.

"Mnogi naučnici se pitaju da li će predsjednik Obama moći ispuniti obećanje o ulaganjima u energetsku tehnologiju i razumijevanje klimatskih promjena - koja su bila bitan dio njegove kampanje", kazao je.

"Znam da mnoge moje kolege koje posmatraju fiskalnu situaciju smatraju da bi se ove dobre ideje mogle staviti u drugi plan. Ukoliko se to desi, to bi bilo užasno. Ovo je naša prilika, s naučnim saznanjima koja posjedujemo, s uviđanjem da su ova pitanja hitna, a ako se stave u drugi plan, zaista mislim da smo je izgubili", kazao je profesor McCarthy.